Gulasz z dzika wg Magdy Gessler. Kuchenne Rewolucje w Nałęczowie [Karczma Nałęczowska]

2021-11-23
Gulasz z dzika wg Magdy Gessler. Kuchenne Rewolucje w Nałęczowie [Karczma Nałęczowska]
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Kuchenne rewolucje w 12 odcinku 4 sezonu zawitały do Nałęczowa. Magda Gessler w swoim stylu dokonała prawdziwej rewolucji w restauracji Karczma Nałęczowska tworząc dla niej nowe menu z flagowym daniem - gulaszem z dzika z podgrzybkami. To była bardzo udana rewolucja.

Dobry sprzęt AGD i elektronika na każdą kieszeń? To możliwe! Wejdź na stronę OleOle kody rabatowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z dzika przeznaczonego na gulasz
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka jagód jałowca
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 400-600 g podgrzybków mrożonych lub w sezonie świeżych
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 szt śliwek wędzonych np. suski sechlońskiej
  • smalec wieprzowy lub olej roślinny do smażenia
  • 3 łyżki mąki
  • bulion warzywny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże podgrzybki oczyścić i gotować w osolonej wodzie 20 minut. Następnie odcedzić.
  • Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką i podsmażyć na smalcu na rozgrzanej patelni.
  • Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, mrożone lub grzyby i czosnek.
  • Ten podsmażony wywar trzeba teraz przełożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, bulion, wino.
  • Całość dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzucić śliwki.
  • Podawać z kluskami kładzionymi lub plackami ziemniaczanymi.
Redakcja
więcej