Gulasz z drobiowymi klopsikami i pieczoną dynią
2021-03-29

łatwy
50 min
4
Sezon dyniowy możemy uznać za otwarty, warto więc z niego korzystać. Dynia jest zdrowa, smaczna i dekoracyjna, a możliwości jej przygotowanie jest wiele. Dziś proponujemy coś na obiad - gulasz z pieczoną dynia i klopsikami. Znakomicie smakuje z makaronem lub ryżem.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 dynia hokkaido
- 1 garść pestek z dyni
- 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 jajka
- 0,5 szklanki bułki tartej
- pęczek natki
- oliwa
- tymianek i majeranek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić na kawałki (usunąć pestki) i ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Piec przez 15 min. w temperaturze 200 st. C. Gdy się podpiecze wyjąć z piekarnika, obrać i pokroić w kostkę. Pestki uprażyć na suchej patelni.
- Mięso wymieszać z bułką i jajkiem, dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Uformować klopsiki i obsmażyć na oleju. Dodać dynię, podlać bulionem i dusić kilkanaście minut.
- Podawać posypane prażonymi pestkami i posiekaną natką.