Gulasz z baraniny w piwie - przepis gazdy z Zakopanego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Baranina cieszy się największą popularnością na Podhalu, a w innych częściach kraju rzadko się ją przyrządza a szkoda, bo to doskonałe i zdrowe mięso, zawiera mniej cholesterolu od wieprzowiny i wołowiny. Trzeba tylko kupować dobrej jakości, stosunkowo młode mięso i starannie powycinać przerosty tłuszczu. Można też użyć jagnięciny, z której nie trzeba niczego wycinać.
SKŁADNIKI
- 75 dag karkówki baraniej bez kości
- 0,5 szklanki jasnego piwa
- 0,5 szklanki bulionu mięsnego
- 50 dag cebuli
- 25 dag marchwi
- 1 średni seler
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki majeranku
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną baraninę pozbawić przerostów tłuszczu i pokroić w sporej wielkości kostkę.
- Obrane cebule i czosnek posiekać, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę marchew i seler, podsmażyć.
- Włożyć mięso, lekko podpiec. Wlać piwo i wodę, posolić i posypać majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dusić przez 75 minut na małym ogniu.