Gulasz wieprzowy zapiekany z ziemniakami: tak dobry, że można jeść codziennie
2021-11-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Gulasz wieprzowy zapiekany z plasterkami ziemniaków to proste danie z piekarnika, które zyska Wasze uznanie. To pyszne danie jenogarnkowe, które syci i rozgrzewa. Idealne na chłodniejszą pogodę. W ten sposób można również przygotować wcześniej przygotowany gulasz. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 500 g wieprzowiny, np. z łopatki, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
- 2 cebule - obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1 czubata łyżka mąki pszennej lub bezglutenowej
- 2 szklanki (480 ml) gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego — wystarczy woda z kilkoma kostkami bulionu — lub bulionem bezglutenowym
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 średniej wielkości marchewki - obrane i pokrojone na kawałki
- 700 g ziemniaków - obrane i pokrojone w plasterki do grubości 2-3 mm (najlepiej sprawdzają się ziemniaki mączne
- 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania
- ¼ łyżeczki suszonego tymianku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Rozpuść masło i olej roślinny w średniej wielkości brytfannie z pokrywką lub rondlu i smaż wieprzowinę, aż lekko się zrumieni (około 3-4 minut).
- Dodaj do brytfanny cebulę i smaż przez 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż będzie miękka.
- Dodaj mąkę, opruszając nią mięso i cebulę. Smaż przez minutę. Dodaj wywar, liście laurowe, sól, pieprz. Wszystko zamieszaj, doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj brytfannę pokrywką lub przełóż gulasz z rondla do naczynia żaroodpornego. Duś w piekarniku przez 30 minut.
- Po 30 minutach dodaj marchewki. Zamieszaj. Wierzch gulaszu udekoruj pokrojonymi ziemniakami. Zacznij od brzegu i układaj ziemniaki warstwami, jak dachówki.
- Wierzch ziemniaków posmaruj roztopionym masłem i posyp suszonym tymiankiem. Przykryj pokrywką lub folią i wstaw z powrotem do piekarnika na 1 godzinę.
- Po godzinie rozgrzej piekarnik do 200°C i zdejmij pokrywkę. Piecz przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki zrumienią się i będą chrupiące na wierzchu.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut (będzie bardzo gorące), a następnie podawaj z zielonymi warzywami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?