Gulasz wieprzowy zapiekany z ziemniakami: tak dobry, że można jeść codziennie

Gulasz wieprzowy zapiekany z ziemniakami: tak dobry, że można jeść codziennie
Autor: Shutterstock.com Gulasz wieprzowy zapiekany z ziemniakami: tak dobry, że można jeść codziennie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Gulasz wieprzowy zapiekany z plasterkami ziemniaków to proste danie z piekarnika, które zyska Wasze uznanie. To pyszne danie jenogarnkowe, które syci i rozgrzewa. Idealne na chłodniejszą pogodę. W ten sposób można również przygotować wcześniej przygotowany gulasz. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 500 g wieprzowiny, np. z łopatki, pokrojonej na kawałki wielkości kęsa
  • 2 cebule - obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 szklanki (480 ml) gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego — wystarczy woda z kilkoma kostkami bulionu — lub bulionem bezglutenowym
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 średniej wielkości marchewki - obrane i pokrojone na kawałki
  • 700 g ziemniaków - obrane i pokrojone w plasterki do grubości 2-3 mm (najlepiej sprawdzają się ziemniaki mączne
  • 1 łyżka roztopionego masła do posmarowania
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Rozpuść masło i olej roślinny w średniej wielkości brytfannie z pokrywką lub rondlu i smaż wieprzowinę, aż lekko się zrumieni (około 3-4 minut).
  • Dodaj do brytfanny cebulę i smaż przez 3-4 minuty, regularnie mieszając, aż będzie miękka.
  • Dodaj mąkę, opruszając nią mięso i cebulę. Smaż przez minutę. Dodaj wywar, liście laurowe, sól, pieprz. Wszystko zamieszaj, doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj brytfannę pokrywką lub przełóż gulasz z rondla do naczynia żaroodpornego. Duś w piekarniku przez 30 minut. 
  • Po 30 minutach dodaj marchewki. Zamieszaj. Wierzch gulaszu udekoruj pokrojonymi ziemniakami. Zacznij od brzegu i układaj ziemniaki warstwami, jak dachówki.
  • Wierzch ziemniaków posmaruj roztopionym masłem i posyp suszonym tymiankiem. Przykryj pokrywką lub folią i wstaw z powrotem do piekarnika na 1 godzinę.
  • Po godzinie rozgrzej piekarnik do 200°C i zdejmij pokrywkę. Piecz przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki zrumienią się i będą chrupiące na wierzchu.
    Wyjmij z piekarnika i odstaw na około 5 minut (będzie bardzo gorące), a następnie podawaj z zielonymi warzywami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej