Gulasz warzywny z curry: przepis na proste, bardzo rozgrzewające danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulasz warzywny z curry nie tylko rozgrzewa, ale pomaga też walczyć z nadwagą. Jest bowiem jednym z dań polecanych w diecie bazującej na niskim indeks glikemicznym. Charakteryzują się one tym, że bardzo powoli uwalniają zawarty w sobie cukier, co oznacza, że jedząc takie dania jest się sytym przez długi czas. A dzięki temu nie trzeba sięgać po kolejną przekąskę. Oto przepis na odchudzający gulasz.
SKŁADNIKI
- 1 duża cukinia
- 2 kabaczki
- 3 papryki (najlepiej czerwone i żółte)
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów z puszki
- 400 g mleczka kokosowego z małą zawartością tłuszczu
- szczypta kolendry
- curry (pasta lub przyprawa w postaci proszku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu albo wysokiej patelni, dodając zmiażdżony ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę.
- Smaż przez 2 minuty, a potem dodaj pastę curry (jeśli jej nie masz, możesz dodać przyprawę curry).
- Pokrój wszystkie warzywa w kostkę.
- Dodaj pokrojone warzywa do pasty curry, podsmaż przez 2-3 minuty
- Wlej mleczko kokosowe.
- Dodaj pomidory z puszki.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 12-15 minut tak, aby warzywa stały się miękkie.
- Na koniec posyp wszystko kolendrą.