Gulasz warzywny z curry: przepis na proste, bardzo rozgrzewające danie

2021-03-29
Katarzyna Iwanicka
Gulasz warzywny z curry: przepis na proste, bardzo rozgrzewające danie
Autor: Shutterstock Gulasz warzywny z curry  to proste, smaczne i bardzo rozgrzewające danie na chłodniejsze dni
łatwy
30 min
4

Gulasz warzywny z curry nie tylko rozgrzewa, ale pomaga też walczyć z nadwagą. Jest bowiem jednym z dań polecanych w diecie bazującej na niskim indeks glikemicznym. Charakteryzują się one tym, że bardzo powoli uwalniają zawarty w sobie cukier, co oznacza, że jedząc takie dania jest się sytym przez długi czas. A dzięki temu nie trzeba sięgać po kolejną przekąskę. Oto przepis na odchudzający gulasz.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cukinia
  • 2 kabaczki
  • 3 papryki (najlepiej czerwone i żółte)
  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 400 g mleczka kokosowego z małą zawartością tłuszczu
  • szczypta kolendry
  • curry (pasta lub przyprawa w postaci proszku)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu albo wysokiej patelni, dodając zmiażdżony ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Smaż przez 2 minuty, a potem dodaj pastę curry (jeśli jej nie masz, możesz dodać przyprawę curry).
  • Pokrój wszystkie warzywa  w kostkę.
  • Dodaj pokrojone warzywa do pasty curry, podsmaż przez 2-3 minuty
  • Wlej mleczko kokosowe.
  • Dodaj pomidory z puszki.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 12-15 minut tak, aby warzywa stały się miękkie.
  • Na koniec posyp wszystko kolendrą.
Katarzyna Iwanicka