Gulasz jagnięcy z curry: przepis z indyjską nutą
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Duszone mięso jagnięce często gości w indyjskich daniach spod znaku "curry". Taki przysmak warto przygotować w domu, tym bardziej że cena jagnięciny w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy. Sprawdź, jak zrobić gulasz jagnięcy z curry - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg jagnięciny bez kości
- 750 ml wywaru warzywnego
- 300 g pomidorów
- 200 g papryki
- 200 g cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- łodyżka świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebule pokroić w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę.
- Mięso obsmażyć na oleju, dodać do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek, a następnie pozostały wywar.
- Doprawić posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do brytfanki.
- Na wierzchu położyć pomidory, cebulę i paprykę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec około 30 minut. Podawać z ryżem.