Gulasz jagnięcy z curry: przepis z indyjską nutą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Duszone mięso jagnięce często gości w indyjskich daniach spod znaku "curry". Taki przysmak warto przygotować w domu, tym bardziej że cena jagnięciny w restauracjach może przyprawić o zawrót głowy. Sprawdź, jak zrobić gulasz jagnięcy z curry - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg jagnięciny bez kości
 - 750 ml wywaru warzywnego
 - 300 g pomidorów
 - 200 g papryki
 - 200 g cebuli
 - 4-5 ząbków czosnku
 - łodyżka świeżego rozmarynu
 - 3 łyżki oleju
 - 1 łyżeczka curry
 - sól
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść.
 - Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebule pokroić w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę.
 - Mięso obsmażyć na oleju, dodać do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek, a następnie pozostały wywar.
 - Doprawić posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć do brytfanki.
 - Na wierzchu położyć pomidory, cebulę i paprykę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, piec około 30 minut. Podawać z ryżem.