Grillowana pierś indycza z mango

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Grillowana pierś indycza z mango
Autor: Shutterstock Grillowana pierś indycza z mango
łatwy
15 min
4

Pierś indyka sama w sobie jest odrobinę sucha. Dodatek owoców mango oraz boczku sprawi, że otrzymamy pyszną i kolorową przekąskę z grilla.

SKŁADNIKI

  • 75 dag piersi z indyka
  • 1 mango
  • 1 jabłko
  • kilka plasterków boczku wędzonego
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 150 ml sosu sojowego
  • 2 ostre papryczki
  • 150 ml octu białego winnego,
  • pieprz
  • olej do posmarowania owoców,
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynata: Papryczki drobniutko siekamy i łączymy z olejem, octem winnym i sosem sojowym. Dodajemy posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku cukrem.
  • Przygotowanie: Owoce kroimy w cienkie plastry, smarujemy olejem i posypujemy pieprzem. Piersi kroimy na cienkie plastry i marynujemy przez min. 1 godzinę w marynacie.
  • Na środku grilla układamy zamarynowane kawałki piersi, a po bokach plastry owoców. Po przewróceniu indyka na drugą stronę, odsuwamy go nieco na bok, a na środku grillujemy na chrupko plastry boczku. Na talerzach układamy filet indyczy, plastry zgrillowanego jabłka i mango, przykrywamy indykiem, a na wierzchu układamy rumiany boczek.
Dagmara Kijanowska