Frykadele wieprzowo-wołowe w sosie pieczarkowym gotowe w 30 minut

Frykadele wieprzowo-wołowe w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock.com Frykadele wieprzowo-wołowe w sosie pieczarkowym
łatwy
30 min
4

Frykadele - sycące, obfite, mielone kotlety  wieprzowo-wołowe - duszone w bogatym sosie grzybowym i podawane na kremowym puree ziemniaczanym to idealny posiłek w środku tygodnia. Wszystko, czego potrzebujesz, to 30 minut, aby przygotować to super łatwe i tak smaczne danie! 

SKŁADNIKI

  • Na frykadele wieprzowo-wołowe:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli (przed dodaniem soli, sprawdź, czy do mięsa już niedodano soli)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Na sos pieczarkowy do frykadeli:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 3 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1 3/4 szklanki rosołu wołowego
  • sól i pieprz do samku 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na frykadele dodaj do miski i dokładnie wymieszaj. Podziel miksturę na 4 równe części, a następnie uformuj owalne kotlety o grubości około 1,5 cm.
  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Smaż mięsne frykadele z każdej strony przez około 3 minuty, aż się ładnie zrumienią. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Uwaga! Kotlety są zrumienione, ale nadal surowe w środku! 
  • Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli, czyli zmięknie i stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią, przez kolejne 3 minuty.
  • Rozpuść 2 łyżki masła na cebuli i pieczarkach, a następnie wmieszaj mąkę. Gotuj, aż masa będzie gęsta, przez około 1 do 2 minut.
  • Zmniejsz ogień i i stopniowo wlewaj bulion wołowy, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
  • Włóż frykadele do sosu na patelni. Przykryj i duś około 10 minut, aż dojdą wewnątrz.
  • Frykadele podawaj na puree ziemniaczanym z sosem grzybowym na wierzchu. Smacznego!
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej