Frykadele wieprzowo-wołowe w sosie pieczarkowym gotowe w 30 minut
2022-01-15
łatwy
30 min
4
Frykadele - sycące, obfite, mielone kotlety wieprzowo-wołowe - duszone w bogatym sosie grzybowym i podawane na kremowym puree ziemniaczanym to idealny posiłek w środku tygodnia. Wszystko, czego potrzebujesz, to 30 minut, aby przygotować to super łatwe i tak smaczne danie!
SKŁADNIKI
- Na frykadele wieprzowo-wołowe:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli (przed dodaniem soli, sprawdź, czy do mięsa już niedodano soli)
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju
- Na sos pieczarkowy do frykadeli:
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- 250 g pieczarek brązowych
- 3 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1 3/4 szklanki rosołu wołowego
- sól i pieprz do samku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na frykadele dodaj do miski i dokładnie wymieszaj. Podziel miksturę na 4 równe części, a następnie uformuj owalne kotlety o grubości około 1,5 cm.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię. Smaż mięsne frykadele z każdej strony przez około 3 minuty, aż się ładnie zrumienią. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Uwaga! Kotlety są zrumienione, ale nadal surowe w środku!
- Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli, czyli zmięknie i stanie się półprzezroczysta, około 5 minut. Dodaj pieczarki i smaż, aż się zrumienią, przez kolejne 3 minuty.
- Rozpuść 2 łyżki masła na cebuli i pieczarkach, a następnie wmieszaj mąkę. Gotuj, aż masa będzie gęsta, przez około 1 do 2 minut.
- Zmniejsz ogień i i stopniowo wlewaj bulion wołowy, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka. Dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.
- Włóż frykadele do sosu na patelni. Przykryj i duś około 10 minut, aż dojdą wewnątrz.
- Frykadele podawaj na puree ziemniaczanym z sosem grzybowym na wierzchu. Smacznego!
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?