Forszmak lubelski: pyszne i sycące danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Forszmak to tajemnicza, nieco już zapomniana nazwa, pod którą kryje się kilka potraw. Forszmak bywa zapiekanką, pastą ale też pysznym gorącym daniem podobnym do gulaszu. To wersja znana jako forszmak lubelski - idealne danie na obiad, jako gorąca przystawka na przyjęcie oraz wyjazdową imprezę.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. z łopatki)
- 250 g kiełbasy
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 4 ogórki kiszone
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 szklanki rosołu domowego lub z kostki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. Obsmażyć na gorącym tłuszczu z każdej strony - do zrumienienia.
- Na osobnej patelni usmażyć obraną i posiekaną w kostkę cebulę razem z kiełbasą pokrojoną w plastry.
- Do mięsa dodać przesmażoną cebulę z kiełbasą, wlać gorący rosół, dodać przyprawy i dusić, aż mięso będzie miękkie (1-1,5 godziny).
- Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę pokrojoną w dużą kostkę, dusić 15 minut.
- papryka będzie miękka, dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.
- Podawać ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką i ostrą papryką. Dusić jeszcze 10-15 minut.