Faszerowana papryka po kaukasku. Jak zrobić oryginalną faszerowaną paprykę?
2021-03-29
średni
30 min
4
Papryka idealnie nadaje się do faszerowania - np. mielonym mięsem. Gdy trwa sezon na paprykę - warto podać ją faszerowaną po kaukasku. Oto przepis na faszerowaną paprykę dla fanów oryginalnych połączeń smakowych.
SKŁADNIKI
- 8 strąków papryki
- 20 dag mielonej wołowiny i baraniny
- 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
- 2 czerwone cebule
- 1 jajko
- 4 pomidory
- 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki margaryny
- 2 szklanki rosołu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 opakowania jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- szczypta tymianku
- szczypta cząbru
- posiekany koperek
- posiekana natka pietruszki
- kilka listów mięty
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki umyć, odsączyć, ściąć wierzchołki, delikatnie oczyścić z pestek i białych włókien, tak aby nie uszkodzić strąków.
- Posypać wewnątrz solą i pieprzem.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Listki mięty umyć i posiekać.
- Do mięsa wbić jajko, dodać ryż, połowę zieleniny, zioła, cebulę, orzechy, cukier, przyprawy i wymieszać.
- Pomidory umyć, pokroić na plastry.
- Strąki papryki napełnić mięsną masą.
- W naczyniu do zapiekania ustawić papryki farszem do góry.
- Ponakrywać plasterkami pomidorów i czapeczkami z wierzchołków papryki, dodać margarynę i podlać rosołem.
- Dodać sok i skórkę z cytryny, resztę pomidorów, pozostałą zieleninę, pieprz i sól.
- Zapiekać pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po 20 minutach zapiekania polać jogurtem wymieszanym z solą.
- Podawać z białym pieczywem.