Fasolka po bretońsku [przepis]: jak ugotować fasolkę po bretońsku?
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Choć fasolka po bretońsku niewiele ma wspólnego z Bretanią, to dla wielu osób jest prawdziwym przysmakiem. Przepis na fasolkę po bretońsku ma też tę zaletę, że jest bardzo prosty. Jeśli masz ochotę na pyszne danie, które nie wymaga dużo pracy, polecamy właśnie fasolkę po bretońsku.
SKŁADNIKI
- biała fasola
- kiełbasa
- wędzony boczek
- cebula
- przecier z pomidorów
- pieprz i sól
- ulubione zioła i przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą fasolę namoczyć w wodzie najlepiej dzień wcześniej lub rano przed wyjściem do pracy. Fasola powinna się moczyć min. parę godzin.
- Namoczoną fasolkę gotujemy w wodzie przez ok. 1 godz., dodając sól pod koniec gotowania, dzięki czemu nie będzie twarda.
- Kiełbasę i boczek wędzony kroimy na kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Kroimy cebulę, dodajemy do boczku i kiełbasy na patelnię.
- Gdy fasolką będzie ugotowana, odlewamy wodę, dodajemy do garnka z fasolą kiełbasę, boczek i cebulę. Całość zalewamy przecierem pomidorowym z kartonika. Dodajemy trochę wody i dusimy na małym ogniu. Do smaku dodajemy soli, pieprzu, ewentualnie ziół czy chilli.
- Fasolkę po bretońsku najlepiej podawać w miseczkach, na gorąco, koniecznie ze świeżym chrupiącym chlebem lub bułeczką.