Fasola z białą kiełbasą w pomidorach: łatwa, sycąca, pyszna
2021-12-14
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Fasola duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym to nie bylko fasolka po bretońsku. Klasyczny przepis można dowolnie interpretować. Na przykład dodając białą kiełbasę i podkręcając smak sosu czosnkiem i ziołami. Wypróbuj koniecznie ten prosty przepis na sycące danie w 15 minut. Szybciej i pyszniej się nie da!
SKŁADNIKI
- 500 g białej kiełbasy parzonej
- 1 łyżka oleju lub smalcu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki białej fasoli, osączonej z zalewy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka rosołu z kurczaka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat. Smażyć pół minuty. Wlać bulion oraz dodać zioła przyprawowe. Zagotować.
- Do sosu dodać osączoną fasolę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę. Dusić razem przez 15 minut.
- Spróbować i doprawić według własnego smaku. Podawać póki gorące!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli