Fasola z białą kiełbasą w pomidorach: łatwa, sycąca, pyszna

Fasola z białą kiełbasą w pomidorach: łatwa, sycąca, pyszna
Autor: Shutterstock.com Fasola z białą kiełbasą w pomidorach: łatwa, sycąca, pyszna
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Fasola duszona z kiełbasą w sosie pomidorowym to nie bylko fasolka po bretońsku. Klasyczny przepis można dowolnie interpretować. Na przykład dodając białą kiełbasę i podkręcając smak sosu czosnkiem i ziołami. Wypróbuj koniecznie ten prosty przepis na sycące danie w 15 minut. Szybciej i pyszniej się nie da! 

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kiełbasy parzonej
  • 1 łyżka oleju lub smalcu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki białej fasoli, osączonej z zalewy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka rosołu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat. Smażyć pół minuty. Wlać bulion oraz dodać zioła przyprawowe. Zagotować.
  • Do sosu dodać osączoną fasolę oraz pokrojoną na plasterki kiełbasę. Dusić razem przez 15 minut. 
  • Spróbować i doprawić według własnego smaku. Podawać póki gorące! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania z jednego garnka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej