Ekspresowa kiełbasa po cygańsku. Szybko trafia na talerze, szybko z nich znika!

Ekspresowa kiełbasa po cygańsku - szybko trafia na talerze, szybko z nich znika!
Autor: Shutterstock Kiełbasa po cygańsku to proste i łatwe do przygotowania smaczne danie
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Kiełbasa po cygańsku to danie błyskawiczne, przygotujesz je bardzo szybko. Ale to także danie, które równie szybko znika z talerzy. Aromatyczny warzywno-pomidorowy sos dodaje kiełbasce charakteru i stanowi zdrowe uzupełnienie tego mięsnego dania.

SKŁADNIKI

  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach, bez skórki (albo tyle samo świeżych pomidorów, bez skórki, pokrojonych)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Dusić do wyparowania wody.
  • Dodać pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy, a na samym końcu pokrojone drobno ogórki.
  • Doprawić papryką, solą i pieprzem.
  • Kiełbasę podsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju (można ją wcześniej pokroić na mniejsze kawałki i naciąć). Podawać z sosem.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej