Ekspresowa kiełbasa po cygańsku. Szybko trafia na talerze, szybko z nich znika!
2022-12-12
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Kiełbasa po cygańsku to danie błyskawiczne, przygotujesz je bardzo szybko. Ale to także danie, które równie szybko znika z talerzy. Aromatyczny warzywno-pomidorowy sos dodaje kiełbasce charakteru i stanowi zdrowe uzupełnienie tego mięsnego dania.
SKŁADNIKI
- 500 g ulubionej kiełbasy
- 2 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 puszka pomidorów w kawałkach, bez skórki (albo tyle samo świeżych pomidorów, bez skórki, pokrojonych)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Po chwili dodać pokrojone w plastry pieczarki. Dusić do wyparowania wody.
- Dodać pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy, a na samym końcu pokrojone drobno ogórki.
- Doprawić papryką, solą i pieprzem.
- Kiełbasę podsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju (można ją wcześniej pokroić na mniejsze kawałki i naciąć). Podawać z sosem.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?