Efektowny schab serowo-ziołowy - zrobisz go łatwiej niż myślisz!
2021-07-11
łatwy
20 min
5
Schab serowo-ziołowy świetnie smakuje, gdyż dzięki dodatkom jest soczysty i aromatyczny, a prezentuje się jeszcze lepiej. A na dodatek jego przygotowanie zajmuje kwadrans. Świetnie pasują do niego młode ziemniaki pieczone lub z wody a także sałata.
SKŁADNIKI
- 1-1,2 kg schabu
- 150 g serka kanapkowego śmietankowego
- 50 g serka topionego o wyrazistym smaku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku - albo inne ulubione zioła
- 100-150 g wędzonego surowego boczku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso nacinamy z wierzchu ostrym nożem. Nacięcia powinny znajdować się co 2-3 cm i sięgać do połowy kawałka mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (również pomiędzy nacięciami).
- Boczek kroimy w kosteczkę, a następnie wysmażamy na rozgrzanej, patelni. Odstawiamy do przestudzenia.
- Koperek i szczypiorek (albo inne ulubione zioła) drobno siekamy.
- W miseczce łączymy serek kanapkowy z serkiem topionym. Dodajemy posiekaną zieleninę oraz boczek. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem.
- Masą serową faszerujemy schab, umieszczając ją w przygotowanych nacięciach.
- Mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy do lekkiego zrumienienia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne