Efektowny schab serowo-ziołowy - zrobisz go łatwiej niż myślisz!

Efektowny schab serowo-ziołowy - zrobisz go łatwiej niż myślisz!
Autor: Shutterstock Schab nacięty w poprzek włókien jest jeszcze delikatniejszy po upieczeniu
łatwy
20 min
5

Schab serowo-ziołowy świetnie smakuje, gdyż dzięki dodatkom jest soczysty i aromatyczny, a prezentuje się jeszcze lepiej. A na dodatek  jego przygotowanie zajmuje kwadrans. Świetnie pasują do niego młode ziemniaki pieczone lub z wody a także sałata.

SKŁADNIKI

  • 1-1,2 kg schabu
  • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 50 g serka topionego o wyrazistym smaku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku - albo inne ulubione zioła
  • 100-150 g wędzonego surowego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso nacinamy z wierzchu ostrym nożem. Nacięcia powinny znajdować się co 2-3 cm i sięgać do połowy kawałka mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (również pomiędzy nacięciami).
  • Boczek kroimy w kosteczkę, a następnie wysmażamy na rozgrzanej, patelni. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Koperek i szczypiorek (albo inne ulubione zioła) drobno siekamy.
  • W miseczce łączymy serek kanapkowy z serkiem topionym. Dodajemy posiekaną zieleninę oraz boczek. Doprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzem.
  • Masą serową faszerujemy schab, umieszczając ją w przygotowanych nacięciach.
  • Mięso przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy do lekkiego zrumienienia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej