Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem: przepis na pyszny gulasz
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Duszona pierś kurczaka z dynią i jabłkiem to pyszny gulasz, który zrobisz bardzo szybko. Aromatycznym sosem można polać kaszę, ryż lub kluski.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka lub indyka
- 200 g dyni
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub macierzanki
- olej do smażenia lub masło klarowane
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki wielkości kęsa. Posolić i popieprzyć. Odstawić.
- Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i również pokroić. Można również zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę posiekać drobno.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju lub masła klarowanego. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i zrumienić.
- Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać dynię i jabłko oraz tymianek, smażyć 2 minuty.
- Dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawić pieprzem. Zamieszać, wlać 1 szklankę gorącej wody.
- Dusić jeszcze 15 minut.