Duszona łopatka wieprzowa z warzywami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Duszona łopatka wieprzowa z warzywami to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy ani wysiłku. Można ją podać z ziemniakami lub kaszą. Uduszone mięso rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 700 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- kostka bulionu warzywnego lub 1 łyżka ulubionego warzywka (suszonych warzyw)
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w dość dużą kostkę. Lekko posypać solą i obiema paprykami, wymieszać. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć mięsoi mieszając smażyć, aż się zrumieni (a wytworzony sos odparuje).
- Dodać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić 10 minut.
- Marchewki i seler pokroić w słupki. Dodać do mięsa, wymieszać. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, wlać szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką rosołową lub warzywkiem.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.