Drobiowe sznycle smażone na chrupko
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Drobiowe sznycle smażone na chrupko robi się szybko. Wystarczy kupić gotowe, pocięte już sznycle oraz zaopatrzyć się w jajka i tartą bułkę. Jeszcze lepsze od tartej bułki jest panko, specjalna panierka w stylu japońskich z podpieczonego i grubo zmielonego białego pieczywa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6-8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 jajka, rozmącone
- 1,5 szklaki panierki panko lub tartej bułki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,5 szklanki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z ostrą papryką. W drugim naczyniu rozmącić jajka. W trzecim naczyniu wymieszać tartą bułkę ze słodką papryką solą i pieprzem.
- Sznycle drobiowe obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku. Na koniec obtoczyć w tartej bułce.
- Filety smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony do zrumienienia.
- Podawać z gotowanymi warzywami.