Drobiowe pulpety na żółtym ryżu - smaki Indonezji
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Popróbujmy smaków Indonezji. Prezentujemy bardzo ciekawy i nieskomplikowany przepis na drobiowe pulpety, podawane na aromatycznym żółtym ryżu.
SKŁADNIKI
- Na 20 pulpetów:
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
- Przepis na żółty ryż:
- 1 opakowanie ryżu długoziarnistego
- 1 łyżka soli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka curry
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 puszka mleczka kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, a resztę moczymy w zimnej wodzie. Przekręcone przez maszynkę mięso łączymy z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Kroimy połowę selera w kostkę, a resztę odkładamy do dekoracji. Odciśnięte z wody pieczywo łączymy z mięsem, cebulą, czosnkiem, selerem, a na końcu jajkiem. Całość dokładnie mieszamy, by jajko połączyło składniki. Na koniec przyprawimy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na godzinę.
- Wyrabiamy kuleczki ok. 3 cm każda, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będą zrumienione wykładamy na talerz i dekorujemy listkami selera. Podajemy z żółtym ryżem.
- Żółty ryż: gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy będzie gotowy i odsączony wlewamy mleczko kokosowe. Stawiamy ponownie na gazie i dodajemy cebulę oraz czosnek, przyprawiamy i gotujemy około 15 minut. Kuleczki kładziemy na ryżu i podajemy talerz udekorowany na przykład plasterkami limonki.