Drobiowe curry z ziemniakami i marchewką
2022-02-07
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Curry to rodzaj indyjskiego gulaszu, pikantnego i aromatycznego. Wypróbuj przepis na curry z kurczaka z ziemniakami i marchewką. Słoneczne curry wniesie trochę radości w codzienną dietę. I podaj go samodzielnie lub jak w Indiach z ryżem! To naprawdę przepyszny sposób!
Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów
SKŁADNIKI
- 2 łyżki curry w proszku
- ¾ łyżeczki soli
- 750 g filetu piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej w kostkę wielkości kęsa
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju z awokado
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego "lite"
- 400 ml rosołu z kurczaka
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 200 g marchewki, obranej i pokrojonej na grubsze plasterki
- ½ szklanki selera naciowego, pokrojonego drobno
- ¼ szklanki posiekanej natki kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posyp kurczaka 1 łyżeczką curry i ¼ łyżeczki soli i wymieszaj.
- Rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju w garnku żeliwnym lub z grubym dnem. Dodaj kurczaka i zrumień, mieszając raz lub dwa razy, aż się zrumieni, 6 do 8 minut. Przełóż kurczaka na talerz. Gotowanie będzie kontynuowane na późniejszym etapie.
- Pozostałą 1 łyżkę oleju podgrzej w garnku i dodaj cebulę i czosnek. Smaż, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć, zajmie to od 3 do 4 minut.
- Do cebuli i czosnku dodaj pozostałą 1 łyżkę stołową plus 2 łyżeczki curry i smaż, mieszając, aż mieszanina będzie pachnąca, ale nie przyrumieniona, od 30 sekund do 1 minuty.
- Dodaj mleko kokosowe, bulion, ziemniaki, marchew, seler i pozostałą ½ łyżeczki soli i zagotuj na dużym ogniu, często mieszając.
- Zmniejsz ogień na średnio-niski, aby utrzymać gotowanie na wolnym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie, przez 10 do 12 minut.
- Dodaj kurczaka, zwiększ ogień i duś dalej, aż kurczak się ugotuje, około 5 minut dłużej.
- Przed podaniem wymieszaj z natką kolendry, sokiem z cytryny i syropem klonowym
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne