Drobiowe curry z ziemniakami i marchewką

Drobiowe curry z ziemniakami i marchewką
Autor: Shutterstock.com Drobiowe curry z ziemniakami i marchewką
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Curry to rodzaj indyjskiego gulaszu, pikantnego i aromatycznego. Wypróbuj przepis na curry z kurczaka z ziemniakami i marchewką. Słoneczne curry wniesie trochę radości w codzienną dietę. I podaj go samodzielnie lub jak w Indiach z ryżem! To naprawdę przepyszny sposób! 

Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki curry w proszku
  • ¾ łyżeczki soli
  • 750 g filetu piersi z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej w kostkę wielkości kęsa
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju z awokado
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego "lite"
  • 400 ml rosołu z kurczaka
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę
  • 200 g marchewki, obranej i pokrojonej na grubsze plasterki
  • ½ szklanki selera naciowego, pokrojonego drobno
  • ¼ szklanki posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posyp kurczaka 1 łyżeczką curry i ¼ łyżeczki soli i wymieszaj.
  • Rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju w garnku żeliwnym lub z grubym dnem. Dodaj kurczaka i zrumień, mieszając raz lub dwa razy, aż się zrumieni, 6 do 8 minut. Przełóż kurczaka na talerz. Gotowanie będzie kontynuowane na późniejszym etapie.
  • Pozostałą 1 łyżkę oleju podgrzej w garnku i dodaj cebulę i czosnek. Smaż, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć, zajmie to od 3 do 4 minut.
  • Do cebuli i czosnku dodaj pozostałą 1 łyżkę stołową plus 2 łyżeczki curry i smaż, mieszając, aż mieszanina będzie pachnąca, ale nie przyrumieniona, od 30 sekund do 1 minuty.
  • Dodaj mleko kokosowe, bulion, ziemniaki, marchew, seler i pozostałą ½ łyżeczki soli i zagotuj na dużym ogniu, często mieszając.
  • Zmniejsz ogień na średnio-niski, aby utrzymać gotowanie na wolnym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie, przez 10 do 12 minut.
  • Dodaj kurczaka, zwiększ ogień i duś dalej, aż kurczak się ugotuje, około 5 minut dłużej.
  • Przed podaniem wymieszaj z natką kolendry, sokiem z cytryny  i syropem klonowym
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej