Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku

2021-03-29
Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku
Autor: thinkstockphotos.com Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku
łatwy
25 min
4

Kebab to zdrowe i pożywne danie, pod warunkiem, że przygotujemy go z grillowanej piersi kurczaka, z domową bułeczką i mnóstwem warzyw. Zobacz jak zrobić obiad po turecku.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )
  • 8 ogórków konserwowych średniej wielkości
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej
  • 1/2 świeżej papryki zielonej
  • 1/4 sałaty lodowej oliwa z oliwek
  • garść startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 bułki
  • sól
  • pieprz przyprawa do kebaba lub gyrosa
  • Sos do kebaba łagodny i ostry np. marki Develey

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki.
  • Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami kebab: łagodnym i ostrym  – w proporcji wedle uznania.
  • Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki kroimy na pół, faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami.