Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku

2017-06-05
Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku
Autor: thinkstockphotos.com Domowy kebab z kurczaka czyli obiad po turecku
łatwy
25 min
4

Kebab to zdrowe i pożywne danie, pod warunkiem, że przygotujemy go z grillowanej piersi kurczaka, z domową bułeczką i mnóstwem warzyw. Zobacz jak zrobić obiad po turecku.

Składniki

1 pierś z kurczaka ( 2 połówki )

8 ogórków konserwowych średniej wielkości

1 cebula biała

1 cebula czerwona

1/2 świeżej papryki czerwonej

1/2 świeżej papryki zielonej

1/4 sałaty lodowej oliwa z oliwek

garść startego żółtego sera

1 ząbek czosnku

4 bułki

sól

pieprz przyprawa do kebaba lub gyrosa

Sos do kebaba łagodny i ostry np. marki Develey

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, obsypujemy obficie przyprawami, polewamy trochę oliwą, mieszamy i wkładamy do lodówki na całą noc.

Cebulę kroimy w piórka. Sałatę szatkujemy. ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paseczki.

Cebulę, paprykę, ogórki i sałatę mieszamy z sosami kebab: łagodnym i ostrym  – w proporcji wedle uznania.

Pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podgrzane bułki kroimy na pół, faszerujemy serem, smażonym mięsem, oraz warzywami połączonymi z sosami.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE