Domowy gulasz wieprzowy z ziemniakami
2022-04-20
łatwy
30 min
4
Domowy gulasz wieprzowy z ziemniakami to przepyszne danie jednogarnkowe. Przygotowanie jest łatwe, a smak powstaje dzięki powolnemu gotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na udany obiad!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz, szynka, łopatka, biodrówka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu lub oleju roślinnego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 0,75 l bulionu z kurczaka
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- natka pieturszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Oprószy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mąką.
- Rozgrzej tłuszcz w szerokim rondlu. Dodaj mięso i smaż do zrumienienia.
- Dodaj pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem przez 45 minut.
- Dodaj ziemniaki pokrojone na większe kawałki. Gotuj jeszcze 15 minut.
- Na koniec gulasz przypraw kwaśną śmietaną, solą oraz pieprzem.
- Podawa posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?