Domowy gulasz wieprzowy z ziemniakami

Domowy gulasz wieprzowy z ziemniakami
Autor: Shutterstock.com Domowy gulasz wieprzowy z ziemniakami
łatwy
30 min
4

Domowy gulasz wieprzowy z ziemniakami to przepyszne danie jednogarnkowe. Przygotowanie jest łatwe, a smak powstaje dzięki powolnemu gotowaniu. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na udany obiad! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa wieprzowego na gulasz, szynka, łopatka, biodrówka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki smalcu lub oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 0,75 l bulionu z kurczaka
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pieturszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Oprószy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mąką.
  • Rozgrzej tłuszcz w szerokim rondlu. Dodaj mięso i smaż do zrumienienia. 
  • Dodaj pokrojoną cebulę i startą na tarce marchewkę. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem przez 45 minut. 
  • Dodaj ziemniaki pokrojone na większe kawałki. Gotuj jeszcze 15 minut.
  • Na koniec gulasz przypraw kwaśną śmietaną, solą oraz pieprzem.
  • Podawa posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego! 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej