Domowa zapiekanka BigMac zamiast fast foodu. Przygotujesz ją w 30 minut
2022-08-26
łatwy
35 min
6
Dieta bezglutenowa
Domowa zapiekanka BigMac to wariacja na temat popularnego burgera. Przygotujesz ją ze świeżych produktów w niespełna 30 minut, uzyskując smak i aromat hitu, ale w znacznie zdrowszej wersji i bez nadmiaru kalorii. To danie keto, ale smakuje każdemu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonej wołowiny
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 szklanki tartego cheddaru
- 1 szklanka tartej mozzarelli
- 1 szklanka ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 główka ulubionej sałaty (opcjonalnie
- sos do hamburgerów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wołowe podsmaż z czosnkiem i sosem na niewielkiej ilości oleju. Przypraw sola i pieprzem, dodaj prażoną cebulkę i wymieszaj.
- Usmażoną wołowinę przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj do niej połowę sera cheddar oraz mozzarellę, a także pół szklanki sosu do hamburgerów.
- Wymieszaj dokładnie składniki, wyrównaj wierzch i ułóż na nim plasterki ogórków, posyp ziarenkami sezamu, a na wierzch wyłóż pozostały cheddar.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i spiecz 20 minut, następnie przełącz piekarnik na górna grzałkę i piecz jeszcze 5 minut.
- Porcje zapiekanki podawaj na siekanej sałacie.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?