Domowa zapiekanka BigMac zamiast fast foodu. Przygotujesz ją w 30 minut

Zapiekanka bigmac
Autor: Shutterstock Domowa zapiekanka BIGmAC smakuje jak popularny burger.
łatwy
35 min
6

Dieta bezglutenowa

Domowa zapiekanka BigMac to wariacja na temat popularnego burgera. Przygotujesz ją ze świeżych produktów w niespełna 30 minut, uzyskując smak i aromat hitu, ale w znacznie zdrowszej wersji i bez nadmiaru kalorii. To danie keto, ale smakuje każdemu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki tartego cheddaru
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 1 szklanka ogórków konserwowych pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 główka ulubionej sałaty (opcjonalnie
  • sos do hamburgerów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wołowe podsmaż z czosnkiem i sosem na niewielkiej ilości oleju. Przypraw sola i pieprzem, dodaj prażoną cebulkę i wymieszaj.
  • Usmażoną wołowinę przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj do niej połowę sera cheddar oraz mozzarellę, a także pół szklanki sosu do hamburgerów.
  • Wymieszaj dokładnie składniki, wyrównaj wierzch i ułóż na nim plasterki ogórków, posyp ziarenkami sezamu, a na wierzch wyłóż pozostały cheddar.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i spiecz 20 minut, następnie przełącz piekarnik na górna grzałkę i piecz jeszcze 5 minut.
  • Porcje zapiekanki podawaj na siekanej sałacie.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: Domowe dania typu fast food - zrób samodzielnie swoje ulubione ciepłe przekąski

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej