Diabelski kurczak: jak go zrobić?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Diabelski kurczak jest pikantny i wyśmienity. Ostre przyprawy przyspieszą trawienie i pobudzą zmysły. Wzmagają ukrwienie i wydzielanie endorfin (hormonów szczęścia) – diabelski kurczak to klasyczny afrodyzjak. Jak przyrządzić diabelskiego kurczaka?
Rada: Do przygotowania potrawy możesz też użyć pokrojonych pomidorów z puszki (pelati).
SKŁADNIKI
- 2 filety z kurczaka
- 25 dag pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 10 dag mąki
- 4 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- chili
- liść laurowy
- szklanka białego wina
- sól, pieprz cayenne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Papryki pokrój w wąskie krótkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę.
- Kurczaka pokrój na średnie wielkości kawałki. Natrzyj solą i pieprzem cayenne, następnie obtocz w mące, podsmaż na oliwie.
- Dodaj cebulę, drobno posiekany czosnek (lub zmiażdżony w prasce), pomidory oraz paprykę. Dorzuć przyprawy.
- Duś przez godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu polewając winem.
- Kurczaka podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.