Diabelski kurczak: jak go zrobić?

2021-03-29
MK
Diabelski kurczak: jak go zrobić?
Autor: thinkstockphotos.com Diabelski kurczak to bardzo  aromatyczne danie - rozgrzewa i pobudza zmysły
łatwy
25 min
4

Diabelski kurczak jest pikantny i wyśmienity. Ostre przyprawy przyspieszą trawienie i pobudzą zmysły. Wzmagają ukrwienie i wydzielanie endorfin (hormonów szczęścia) – diabelski kurczak to klasyczny afrodyzjak. Jak przyrządzić diabelskiego kurczaka?

Rada: Do przygotowania potrawy możesz też użyć pokrojonych pomidorów z puszki (pelati).

SKŁADNIKI

  • 2 filety z kurczaka
  • 25 dag pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 10 dag mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chili
  • liść laurowy
  • szklanka białego wina
  • sól, pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Papryki pokrój w wąskie krótkie paseczki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Kurczaka pokrój na średnie wielkości kawałki. Natrzyj solą i pieprzem cayenne, następnie obtocz w mące, podsmaż na oliwie.
  • Dodaj cebulę, drobno posiekany czosnek (lub zmiażdżony w prasce), pomidory oraz paprykę. Dorzuć przyprawy.
  • Duś przez godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu polewając winem.
  • Kurczaka podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
MK