Delikatny kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią - przepis niskokaloryczny

Delikatny kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią - przepis niskokaloryczny
Autor: Shutterstock Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią, pieczony w sosie pomidorowym
łatwy
35 min
6

Dieta niskokaloryczna

Kurczak faszerowany pieczarkami i cukinią, pieczony w sosie pomidorowym, to danie niskokaloryczne. Mięso z piersi z kurczaka zawiera mało tłuszczu, a sposób przygotowania także prawie nie wymaga tłuszczu, dlatego polecamy je osobom dbającym o linię.

SKŁADNIKI

  • 3 piersi z kurczaka (około 750 g) 1 łyżeczka łagodnej papryki + 1/2 łyżeczki ostrej płaska łyżeczka soli 150 g cukinii 250 g pieczarek 1/2 łyżeczki soli świeżo zmielony pieprz 1/2 szklanki listków bazylii 1 puszka pomidorów 1/3 łyżeczki chili 1 duża cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kilka godzin przed pieczeniem mięsa nacieramy je dokładnie solą i mieszanką łagodnej i ostrej papryki, a następnie wstawiamy do lodówki.
  • Pieczarki kroimy w niezbyt drobną kostkę, a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy pieczarki i cukinię na rozgrzaną patelnię i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia i grzyby będą już miękkie, ściągamy pokrywkę i odparowujemy wodę, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii oraz doprawiamy pieprzem i solą. Farsz przekładamy do miseczki, aby przestygł.
  • Zamarynowane piersi z kurczaka nacinamy szerokim nożem, tworząc duże kieszonki, i za pomocą małej łyżeczki nakładamy do środka farsz. Spinamy wykałaczkami.
  • Przygotowujemy sos: blendujemy pomidory z przyprawami, po czym dodajemy posiekaną dość drobno cebulę.
  • Odrobinę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, wkładamy przygotowane mięso, zalewamy resztą pomidorów, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 'C Pieczemy przez 25 minut, po czym kolejne 15 minut bez przykrycia. Sprawdzamy widelcem, czy mięso jest upieczone, jeśli nie, pieczemy kolejne 10 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej