Delikatne kotleciki z ryżu i marchewki z czosnkowym sosem majonezowo-jogurtowym
2020-09-06

łatwy
25 min
4
Kotleciki z ryżu i marchewki to danie, które spodoba się nie tylko wegetarianom. Są łatwe do przygotowania, tanie i pyszne. Szczególnie podane z sosem czosnkowym, który podkręci ich smak.
SKŁADNIKI
- 150 g ryżu
- 4 duże marchewki
- 3 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
- sos:
- 3-4 łyżki majonezu
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku,
- posiekane pół pęczka koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
- Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy.
- Do przestudzonego ryżu dodajemy marchewki starte na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia.
- Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk).
- Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto (przez około 2-3 minuty z każdej strony).
- Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany koperek oraz czosnek przepuszczony przez praskę.