Delikatne kotleciki z ryżu i marchewki z czosnkowym sosem majonezowo-jogurtowym

2020-09-06
Delikatne kotleciki z ryżu i marchewki z czosnkowym sosem majonezowo-jogurtowym
Autor: Shutterstock Proste, niedrogie i  smaczne - takie są kotleciki z ryżu i marchewki
łatwy
25 min
4

Kotleciki z ryżu i marchewki to danie, które spodoba się nie tylko wegetarianom. Są łatwe do przygotowania, tanie i pyszne. Szczególnie podane z sosem czosnkowym, który podkręci ich smak.

SKŁADNIKI

  • 150 g ryżu
  • 4 duże marchewki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • sos:
  • 3-4 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekane pół pęczka koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Obrane marchewki gotujemy na półmiękko. Studzimy.
  • Do przestudzonego ryżu dodajemy marchewki starte na tarce o dużych oczkach.
  • Dodajemy żółtka oraz bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia.
  • Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk).
  • Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto (przez około 2-3 minuty z każdej strony).
  • Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany koperek oraz czosnek przepuszczony przez praskę.