Delikatne klopsiki drobiowe zapiekane w sosie - wprost rozpływają się w ustach!

Delikatne drobiowe klopsiki zapiekane w sosie - wprost rozpływają się w ustach!
Autor: Shutterstock.com Klopsiki drobiowe zapiekane pod sosem śmietanowo-serowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka lub indyka przyrządzonego według tego przepisu są delikatne i soczyste. Rozpływają się w ustach dzieki polaniu ich w trakcie pieczenie śmietanowo-serowym sosem. Nie zawierają żadnych dodatków węglowodanowych! Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego filetu drobiowego z kurczaka lub indyka
  • 1 pęczek dymki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek kopru
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g tartego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobiowe mięso mielone wymieszać z rozmąconym jajkiem i posiekaną zieleniną oraz miękkim masłem.  Dopraw solą i pieprzem. 
  • Z masy uformować 18 klopsików. Pulpeciki ułożyć je w naczyniu lekko posmarowanym olejem lub masłem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut. 
  • W tym czasie przygotować sos. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty ser. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Po upływie 12 minut wyjąć naczynie z klopiskami z piekarnika. Polać sosem śmietanowym. Wstawić z powrotem do piekarnik i kontynuować pieczenie przez kolejne 15 minut.
  • Podawać z ziemniaki puree, makaronem, kaszą i dużą porcją surówki z marchewki.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej