Delikatne klopsiki drobiowe zapiekane w sosie - wprost rozpływają się w ustach!
2021-08-04
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Klopsiki z mielonego mięsa kurczaka lub indyka przyrządzonego według tego przepisu są delikatne i soczyste. Rozpływają się w ustach dzieki polaniu ich w trakcie pieczenie śmietanowo-serowym sosem. Nie zawierają żadnych dodatków węglowodanowych! Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego filetu drobiowego z kurczaka lub indyka
- 1 pęczek dymki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek kopru
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 150 g tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobiowe mięso mielone wymieszać z rozmąconym jajkiem i posiekaną zieleniną oraz miękkim masłem. Dopraw solą i pieprzem.
- Z masy uformować 18 klopsików. Pulpeciki ułożyć je w naczyniu lekko posmarowanym olejem lub masłem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotować sos. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty ser. Przyprawić solą i pieprzem.
- Po upływie 12 minut wyjąć naczynie z klopiskami z piekarnika. Polać sosem śmietanowym. Wstawić z powrotem do piekarnik i kontynuować pieczenie przez kolejne 15 minut.
- Podawać z ziemniaki puree, makaronem, kaszą i dużą porcją surówki z marchewki.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie