Danie z ryżu i bobu: jak zrobić? Podajemy oryginalny przepis

Danie z ryżu i bobu: jak zrobić? Podajemy oryginalny przepis
Autor: Shutterstock Danie z ryżu i bobu z kawałkami kurczaka to świetny pomysł na szybki lunch lub ciepłą kolację.
łatwy
30 min
4

Ryż i bób wraz z kilkoma innymi składnikami sprawią, że nawet największy przeciwnik gotowania zmieni zdanie. Podajemy przepis na szybkie i smaczne danie z bobu i ryżu.

SKŁADNIKI

  • Przepłukany na sicie ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, dla większego efektu do wody możesz dodać łyżeczkę kurkumy, żeby ryż zyskał złoty kolor, a przy okazji nieco ostrzejszy smak (im więcej kurkumy, tym ciemniejszy kolor i mocniejszy smak uzyskasz).
  • Umyty bób ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku i odcedź, obierz ze skórki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć  pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
  • Gdy składnik zostanie podsmażony, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek oraz pociętą fasolkę szparagową, smaż do zeszklenia cebuli, stale mieszając.
  • Dołóż ryż, chwilę podsmażaj i włóż garść bobu, smaż wszystko minutę-dwie.
  • Dopraw solą i pieprzem. 
  • Przed podaniem na każdej porcji ułóż 1-2 łyżki jogurtu i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 300 g ryżu
  • 250 g młodego bobu
  • 250 g fasolki szparagowej w strączkach
  • 250 g filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • oliwa lu olej
  • sól i pieprz
  • jogurt grecki