Czerwona kapusta z gęsimi udkami

2021-03-29
czerwona kapusta z gęsimi udkami
Autor: thinkstockphotos.com Czerwona kapustę smażymy na gęsim tłuszczu i podajemy z chrupiącymi udkami
łatwy
80 min
4

Przepis na proste, lecz wykwintne danie z gęsi - udka podawane ze smażoną na gęsim tłuszczu czerwona kapustą. Wyśmienity obiad z gęsiną murowany! Oto sposób przygotowania czerwonej kapusty z gęsimi udkami.

SKŁADNIKI

  • 2 duże gęsie udka
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko antonówka
  • 1/4 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • kawałek laski cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki łagodnego octu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy, marchewkę po obraniu kroimy na plastry.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec i dosyć mocno rumienimy na nim udka.
  • Dodajemy połowę cebuli, marchewkę i dalej razem smażymy. Posypujemy majerankiem, podlewamy połową bulionu, a po zagotowaniu przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około pół godziny, zbierając co jakiś czas tłuszcz.
  • W tym czasie szatkujemy kapustę i kroimy na ćwiartki jabłko.
  • Wlewamy do garnka zebrany z gęsi tłuszcz i podsmażamy na nim resztę cebuli.
  • Dodajemy kapustę, jabłko, cukier, ocet i polewamy pozostałym bulionem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny, mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cukrem i octem.
  • Kapustę podajemy gorącą na półmisku, obłożoną uduszonymi udkami.