Czerwona kapusta z gęsimi udkami
2021-03-29

łatwy
80 min
4
Przepis na proste, lecz wykwintne danie z gęsi - udka podawane ze smażoną na gęsim tłuszczu czerwona kapustą. Wyśmienity obiad z gęsiną murowany! Oto sposób przygotowania czerwonej kapusty z gęsimi udkami.
SKŁADNIKI
- 2 duże gęsie udka
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 jabłko antonówka
- 1/4 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kawałek laski cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki łagodnego octu
- sól
- pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i siekamy, marchewkę po obraniu kroimy na plastry.
- Na patelni rozgrzewamy smalec i dosyć mocno rumienimy na nim udka.
- Dodajemy połowę cebuli, marchewkę i dalej razem smażymy. Posypujemy majerankiem, podlewamy połową bulionu, a po zagotowaniu przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około pół godziny, zbierając co jakiś czas tłuszcz.
- W tym czasie szatkujemy kapustę i kroimy na ćwiartki jabłko.
- Wlewamy do garnka zebrany z gęsi tłuszcz i podsmażamy na nim resztę cebuli.
- Dodajemy kapustę, jabłko, cukier, ocet i polewamy pozostałym bulionem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny, mieszając. Gdy zmięknie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem cukrem i octem.
- Kapustę podajemy gorącą na półmisku, obłożoną uduszonymi udkami.