Cynaderki duszone z chorizo: przepis na nerki z paprykową kiełbasą
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Cynaderki duszone z hiszpańskim chorizo to łatwy przepis na rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Wszystko zależy od tego z czym podacie aromatyczny paprykowy gulasz z nerek. Można w przepisie użyć cynadrów wieprzowych lub cielęcych. Wypróbujcie przepis na duszone nerki i smakujcie to hiszpańskie danie z rodziną lub przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 600 g nerek wieprzowych lub cielęcych
- 2 łyżki mąki
- 150 g chorizo hiszpańskiej kiełbasy paprykowej
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- po 1 łyżeczce czerwonej słodkiej papryki i papryki wędzonej
- 2-3 łyżki oleju
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nerki starannie opłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie przez około 30 minut.
- Zalać nerki wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokrajać w półplasterki, niezbyt cienkie.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i osmażyć nerki oprószone mąką.
- Dodać chorizo pokrojone w grubsze plasterki, dodać do nerek, smażyć, aż zabarwi tłuszcz na czerwono.
- Cebulę pokroić w kostkę i dodać do nerek, smażyć do zeszklenia. Na koniec dodać czosnek, przyprawy i krótko smażyć.
- Do nerek i kiełbasy dodać czerwone wino, gdy się zagotuje, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu, aż nerki zmiękną.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem dobrego wina.