Curry z zielonej fasolki szparagowej z kurczakiem i dynią: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Curry to bardzo aromatyczne danie kuchni orientalnej, które doczekało się wielu modyfikacji. Wbrew pozorom curry to nie jest nazwa dania, a specjalnej mieszanki przypraw, którą tworzy się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem podajemy przepis na aromatyczne curry z dobrze znanych polskich warzyw z książki Marii Banach pt. "Strączki". Dzięki temu przysmakowi uda ci się bez trudu przenieść w świat orientu - pełen kolorów, smaków i zapachów.
SKŁADNIKI
- 500 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g dyni
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 limonka
- 4 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski. dodajemy pastę curry, koncentrat pomidorowy, imbir oraz ziarna kolendry. Wszystko mieszamy.
- Na oleju kokosowym smażymy na złoty kolor posiekaną cebulkę.
- Następnie do cebulki dodajemy kurczaka i smażymy dopóki się nie przyrumieni.
- W tym czasie marchew i dynię kroimy w kostkę, a następnie dodajemy na patelnię do kurczaka razem z fasolką.
- Po 5 minutach podlewamy całość bulionem i dusimy dopóki warzywa nie zmiękną.
- Przed podaniem przyprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dekorujemy listkami kolendry.