Comber z jelenia z puree i chunteyem z cebuli

2021-03-27
Dziczyzna
Autor: thinkstockphotos.com Przepis na comber z jelenia 
średni
90 min
4

Wypróbuj oryginalny przepis na pieczony comber z jelenia. Dziczyznę podaj z puszystym puree z selera oraz chatneyem z cebuli, które idealnie dopełnią smak mięsa. Oto najlepszy przepis na danie z dziczyzny - comber w wyjątkowym zestawieniu, jakiego jeszcze nie próbowałeś. 

 

SKŁADNIKI

  • 300 g combra z jelenia
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 cebula
  • Anyż
  • Liść laurowy
  • Ziarna jałowca
  • 2 ząbeki czosnku
  • Goździki
  • 6 ziemniaków
  • 250 g masła
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Gałązka rozmarynu
  • Gałązka tymianku
  • Seler
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka pasty z trufli
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj marynatę. Do miski wlej 300 ml wina, dodaj anyż, liść laurowy, jałowiec, goździki. Cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do marynaty.
  • Mięso umyj, obtocz w marynacie i odstaw.
  • Ziemniaki obierz, odcinając ich kawałki tak, aby utworzyć kształt walca. Odetnij krańce ziemniaków, by walce „stały” na talerzu.
  • W małym garnku rozpuść masło, włóż do niego ziemniaki. Posól, dodaj kila ziaren pieprzu, rozmaryn i tymianek. Gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną. Jeśli chcesz uzyskać bardziej rumiany kolor, podsmaż je lekko na patelni.
  • Czas na puree z selera. Seler obierz, pokrój na kawałki. Do garnka wlej mleko i śmietanę. Dodaj seler i gotuj, aż stanie się miękki. Wyłóż łyżką cedzakową i zmiksuj z odrobiną mieszaniny, w której się gotował. Dodaj pastę z trufli, osól, popieprz. Zagotuj wodę, osól, wrzuć fasolkę i gotuj mniej więcej 3 minuty, aby pozostała lekko twardawa.
  • Teraz przygotuj chutney z cebuli. Czerwoną cebulę pokrój w drobne paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, posól, dodaj cukier i miód. Wlej 100 ml wina i gotuj ok. pół godziny, aż cebula będzie miękka i nabierze intensywnego, czerwonego koloru. W razie czego dodaj więcej wina. Pod koniec dodaj ocet balsamiczny.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso wyjmij z marynaty, osusz. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Po upieczeniu wyjmij i odstaw mięso, aby jeszcze doszło. Pokrój na kawałki. Podawaj z ziemniakami, fasolką i puree na chutneyu z cebuli.