Comber jagnięcy z pomidorami i żurawiną: pomysł na obiad

2021-03-29
Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną
Autor: materiały prasowe Made in PR Jagnięcina i żurawina to znane połączenie np. w kuchni podhalańskiej
średni
40 min
4

Co zrobić z jagnięciny? Proponujemy przepis na comber jagnięcy z aromatycznym sosem pomidorowo-żurawinowym i świeżą szałwią.

SKŁADNIKI

  • 400 g combra jagnięcego
  • 750 g pomidorów
  • 4 listki szałwii
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól, chili, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec jagnięcinę w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut.
  • Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w ósemki. Liście szałwii umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posiekać także orzechy.
  • Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem.
  • Mięso pokroić w plastry. Podawać z makaronem i sosem pomidorowo-szałwiowym. Posypać orzechami.