Comber jagnięcy z pomidorami i żurawiną: pomysł na obiad
2021-03-29
średni
40 min
4
Co zrobić z jagnięciny? Proponujemy przepis na comber jagnięcy z aromatycznym sosem pomidorowo-żurawinowym i świeżą szałwią.
SKŁADNIKI
- 400 g combra jagnięcego
- 750 g pomidorów
- 4 listki szałwii
- 80 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól, chili, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć mięso z obu stron. Następnie piec jagnięcinę w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 12-15 minut.
- Pomidory przekroić i parzyć w gorącej wodzie przez 1 minutę. Zdjąć z nich skórę i pokroić w ósemki. Liście szałwii umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posiekać także orzechy.
- Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni. Usmażyć cebulę i czosnek. Dodać pomidory i szałwię, a następnie dusić przez ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać żurawiny. Doprawić solą, chili i pieprzem.
- Mięso pokroić w plastry. Podawać z makaronem i sosem pomidorowo-szałwiowym. Posypać orzechami.