Co zrobić z bażanta? Bażant pieczony z aromatycznymi przyprawami [przepis]
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Mięso dzikiego ptactwa, np. bażantów, jest chudsze i bardziej wartościowe niż drobiowe. Warto więc przekonać się do bażanta, który niegdyś był ulubionym przysmakiem myśliwych szlachciców. Sprawdź, jak upiec bażanta z aromatycznymi przyprawami. Podajemy dobry przepis!
SKŁADNIKI
- 1 bażant
- 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
- 4 marchewki pokrojone w pręciki
- 2 gałązki selera pokrojone na kawałki
- 2 łyżki siekanej cebuli
- 1/4 litra wytrawnego białego wina
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 5 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- 2 łyżki tymianku
- sól, pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bażanta natrzeć solą i pieprzem – od wewnątrz i na zewnątrz.
- Rozpuścić 3 dag masła na patelni, dodać olej i zrumienić bażanta ze wszystkich stron.
- Przenieść mięso do brytfanny, obłożyć marchewką, selerem, fasolką i cebulą.
- Zalać białym winem, octem i dodać liście laurowe, goździki i tymianek. Na wierzch położyć plastry masła.
- Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Serwować mięso razem z jarzynami.