Cielęcina w sosie borowikowym z pappardelle
2021-03-29
średni
110 min
4
Podaj kotlety cielęce inaczej niż dotychczas. Wypróbuj wyśmienity przepis na cielęcinę w sosie z borowików serwowaną z makaronem z podduszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Brzmi pysznie? I tak też smakuje. Podajemy sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety cielęce
- 0,5 kg świeżych borowików
- 300 g makaronu pappadelle
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g świeżego szpinaku
- 50 dag startego parmezanu
- 16 pomidorków koktajlowych
- Natka pietruszki
- Czosnek granulowany
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- Ziele angielskie w kulkach
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso marynuj w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, czerwonego wina, ziela angielskiego oraz miodu i musztardy. W tak przygotowanej marynacie pozostaw mięso na ok. 1 godzinę.
- Delikatnie oczyść grzyby, a następnie umyj je i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane borowiki pokrój na niezbyt duże plastry.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone grzybki oraz posiekany czosnek i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż do momentu, kiedy grzybki zarumienią się na złocisty kolor. Dołóż posiekaną natkę pietruszki i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietaną.
- Po godzinie wyjmij mięso z marynaty i rozbij delikatnie przez folię. Tak przygotowane kawałki mięsa oprósz mąką i smaż z dwóch stron. Zalej je sosem z borowików i duś na małym ogniu.
- Pappardelle gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotowe mięso podajemy z sosem z borowików, z makaronem, z podduszonymi pomidorkami koktajlowymi oraz szpinakiem. Dla dekoracji można dodatkowo posypać danie startym parmezanem.