Cielęcina w sosie borowikowym z pappardelle

mięso
Autor: thinkstockphotos.com Cielęcina świetnie smakuje z grzybami oraz makaronem
średni
110 min
4

Podaj kotlety cielęce inaczej niż dotychczas. Wypróbuj wyśmienity przepis na cielęcinę  w sosie z borowików serwowaną z makaronem  z podduszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Brzmi pysznie? I tak też smakuje. Podajemy sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety cielęce
  • 0,5 kg świeżych borowików
  • 300 g makaronu pappadelle
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 dag startego parmezanu
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • Natka pietruszki
  • Czosnek granulowany
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • Ziele angielskie w kulkach
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso marynuj w zalewie z oliwy, czosnku, pieprzu, czerwonego wina, ziela angielskiego oraz miodu i musztardy. W tak przygotowanej marynacie pozostaw mięso na ok. 1 godzinę.
  • Delikatnie oczyść grzyby, a następnie umyj je i osusz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane borowiki pokrój na niezbyt duże plastry.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj pokrojone grzybki oraz posiekany czosnek i cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż do momentu, kiedy grzybki zarumienią się na złocisty kolor. Dołóż posiekaną natkę pietruszki i całe pomidorki koktajlowe. Całość zalej śmietaną.
  • Po godzinie wyjmij mięso z marynaty i rozbij delikatnie przez folię. Tak przygotowane kawałki mięsa oprósz mąką i smaż z dwóch stron. Zalej je sosem z borowików i duś na małym ogniu.
  • Pappardelle gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Gotowe mięso podajemy z sosem z borowików, z makaronem, z podduszonymi pomidorkami koktajlowymi oraz szpinakiem. Dla dekoracji można dodatkowo posypać danie startym parmezanem.