Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika w specjalnej panierce to zdrowsza i lżejsza wersja ulubionej przekąski. Chrupkie z wierzchu i soczyste w środku doskonale smakują i dobrze wyglądają. Można je podać na obiad lub jako przekąskę na imprezie. Dzięki marynowaniu w maślance i musztardzie dosłownie rozpływają się w ustach. Nie czekaj i już dzisiaj przyrządź łatwe pałki kurczaka pieczone w piekarniku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 pałek, czyli podudzi kurczaka, ze skórą i kością
- 100 ml musztardy sarepskiej
- 220 ml maślanki
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki okruchów czerstwej bułki
- 75 ml oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pałki przełożyć do miski i zalać mieszaniną maślanki i musztardy. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
- W malakserze rozdrobnić czerstwą bułkę na okruchy. Dodać drobno posiekany czosnek, pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec dodać oliwę i wszystko jeszcze raz zmiksować w trybie pulsacyjnym.
- Kawałki kurczaka wyjąć z maślankowej marynaty. Panierować w okruchach bułki, które będą się osypywać. Należy użyć dłoni i dobrze przyklepać panierkę do kurczaka.
- Nóżki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.