Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika

2021-03-29
Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika
Autor: Shutterstock Chrupiące pałki kurczaka najlepiej smakują z sosami
łatwy
25 min
4

Chrupiące pałki kurczaka z piekarnika w specjalnej panierce to zdrowsza i lżejsza wersja ulubionej przekąski. Chrupkie z wierzchu i soczyste w środku doskonale smakują i dobrze wyglądają. Można je podać na obiad lub jako przekąskę na imprezie. Dzięki marynowaniu w maślance i musztardzie dosłownie rozpływają się w ustach. Nie czekaj i już dzisiaj przyrządź łatwe pałki kurczaka pieczone w piekarniku.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 pałek, czyli podudzi kurczaka, ze skórą i kością
  • 100 ml musztardy sarepskiej
  • 220 ml maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szklanki okruchów czerstwej bułki
  • 75 ml oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pałki przełożyć do miski i zalać mieszaniną maślanki i musztardy. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
  • W malakserze rozdrobnić czerstwą bułkę na okruchy. Dodać drobno posiekany czosnek, pół łyżeczki soli i 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec dodać oliwę i wszystko jeszcze raz zmiksować w trybie pulsacyjnym.
  • Kawałki kurczaka wyjąć z maślankowej marynaty. Panierować w okruchach bułki, które będą się osypywać. Należy użyć dłoni i dobrze przyklepać panierkę do kurczaka. 
  • Nóżki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.