Chrupiące mielone z drobiu: przepis na soczyste kotleciki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chrupiące mielone z mięsa drobiowego to łatwy przepis na soczyste kotleciki wewnątrz i chrupkie na zewnątrz. Chrupkość mielonym nadaje panierka z pokruszonych płatków kukurydzianych. My nigdy nie wyrzucamy resztek płatków z dna pudełka, lecz skrzętnie je zbieramy, bo przydają się do panierowania. Aby mielone były naprawdę chrupiące, należy smażyć je na bardzo gorącym tłuszczu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 cebula
- 1-2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Zeszkloną cebulę dodać do mięsa wraz z tartą bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać jeszcze 1 łyżkę bułki tartej.
- Z mięsnej masy uformować podłużne kotleciki, niczym grube paluszki, i obtoczyć je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia przez około 8 minut. Można je także obsmażyć i dopiec w piekarniku, ale nie przykrywać, bo nie będą chrupkie