Chili z indyka. Lekkostrawne i tanie, idealne na lunch lub obiad
2023-01-13
łatwy
30 min
8
Dieta bezglutenowa
Chili z indyka to odchudzona wersja popularnej potrawy. Odchudzona i zdrowsza, zwłaszcza dla osób, które muszą unikać czerwonego mięsa. Pyszne i bogate w składniki odżywcze chili z indyka przygotujesz w 30 minut, a kolejne pół godziny musisz poczekać aż się ugotuje. Warto wspomnieć, że chili doskonale znosi odgrzewanie, więc nadaje się np. do pracy na lunch.
SKŁADNIKI
- 750 g chudego mielonego mięsa indyka
- 1 cebula, posiekana
- 1 duża zielona papryka, posiekana
- 1 duża czerwona papryka, posiekana
- 3 łyżki chili w proszku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie
- 4-6 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 puszki fasoli, wypłukanej i odsączonej
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 puszka sosu pomidorowego
- 500 ml bulionu mięsnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na średnim ogniu, w dużym garnku do zupy o grubym dnie, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj indyka i warzywa i smaż, aż mięso z indyka przestanie być surowe, rozbijając po drodze grudki.
- Dodaj wszystkie przyprawy i czosnek i smaż 1 minutę.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
- Odkryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, aż chili zgęstnieje do pożądanej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku.
- Podawaj z wybranymi dodatkami, takimi jak ser, zielona cebula, kwaśna śmietana lub jogurt i czipsy kukurydziane.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania jednogarnkowe