Chili z indyka. Lekkostrawne i tanie, idealne na lunch lub obiad

 Chili z indyka. Lekkostrawne i tanie, idealne na lunch lub obiad
Autor: Shutterstock Chili z indyka jest znacznie tańsze niż z wołowiny, a także zdrowsze
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Chili z indyka to odchudzona wersja popularnej potrawy. Odchudzona i zdrowsza, zwłaszcza dla osób, które muszą unikać czerwonego mięsa. Pyszne i bogate w składniki odżywcze chili z indyka przygotujesz w 30 minut, a kolejne pół godziny musisz poczekać aż się ugotuje. Warto wspomnieć, że chili doskonale znosi odgrzewanie, więc nadaje się np. do pracy na lunch.

SKŁADNIKI

  • 750 g chudego mielonego mięsa indyka
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 duża zielona papryka, posiekana
  • 1 duża czerwona papryka, posiekana
  • 3 łyżki chili w proszku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, opcjonalnie
  • 4-6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 puszki fasoli, wypłukanej i odsączonej
  • 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na średnim ogniu, w dużym garnku do zupy o grubym dnie, rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj indyka i warzywa i smaż, aż mięso z indyka przestanie być surowe, rozbijając po drodze grudki.
  • Dodaj wszystkie przyprawy i czosnek i smaż 1 minutę.
  • Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, przykryj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  • Odkryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, aż chili zgęstnieje do pożądanej konsystencji, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku.
  • Podawaj z wybranymi dodatkami, takimi jak ser, zielona cebula, kwaśna śmietana lub jogurt i czipsy kukurydziane.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na dania jednogarnkowe

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej