Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA

2017-05-12
Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA
Autor: Shutterstock Burgery z salsą z mango - PRZEPIS NA BURGERY Z GRILLA
średni
40 min
4

Mango wyjątkowo dobrze smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, zwłaszcza w plenerze, gdyż po podgrzaniu wydziela lekki, sosnowo-leśny aromat. Wypróbuj ten przepis na burgery z salsą mango, a zostaniesz okrzyknięty/a królem lub królową grilla.

Składniki

500 g mięsa mielonego wołowego

1 czerwona cebula

1 papryczka chilli

1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

sól

pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mango

1 łyżeczka kurkumy

1 pęczek cebuli dymki

1 czerwona papryka

0,5 szklanki soku z pomarańczy

1 łyżka miodu

1/2 szklanki świeżej, pokrojonej kolendry

6 bułek do hamburgerów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę mango i paprykę. Dodaj kurkumę i duś całość na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę szalotkę, miód. Przykryj i dalej duś przez kolejne 10 minut. Wlej sok z pomarańczy i gotuj bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Całość wymieszaj z kolendrą, odstaw do wystygnięcia.

Do miski włóż mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Papryczkę chilli przetnij wzdłuż na pół, usuń pestki a miąższ posiekaj w kosteczkę. Dodaj sól, pieprz i słodką paprykę. Mięso wyrób dokładnie ręką i uformuj 6 burgerów.

Grilluj po około 6 minut z każdej strony. Hamburgery podawaj z salsą w opieczonych na grillu bułkach do hamburgerów.