Burger wołowy z ananasem z grilla
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Burger wołowy z grilla to jedno z lepszych dań na letnim przyjęciu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście z grillowanym ananasem to spróbujcie koniecznie. Grillowany świeży ananas podany ze szczyptą soli i odrobiną ostrej papryki zyskuje nowy wymiar smaku.
SKŁADNIKI
- 600 g wołowego mięsa mielonego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz do smaku
- 4 plastry świeżego ananasa
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- 4 bułki
- 4 liście sałaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone mięso doprawić sosem sojowym, czosnkiem, czarnym pieprzem. Dobrze wymieszać, następnie wyrabiać mięso przez 6 minut.
- Z mięsa uformować 4 kształtne burgery. Spłaszczyć je do grubości 2 cm, najlepiej w specjalnej prasce do burgerów.
- Burgery grillować na rozgrzanym ruszcie przez 5 minut z każdej strony. Obok ułożyć plastry ananasa oraz bułki do podpieczenia.
- Burgery zdjąć z ognia i ostawić na 5 minut. Ananasy zdjąć oprószyć ostrą papryką i lekko posolić.
- Na bułce ułożyć liść sałaty, burger, a na nim ananasa, przykryć drugą częścią bułki i podawać.