Burger wołowy z ananasem z grilla

2019-05-19
Burger z ananasem z grilla
Autor: Shutterstock Burger wołowy z grillowanym ananasem smakuje wybornie
łatwy
30 min
4

Burger wołowy z grilla to jedno z lepszych dań na letnim przyjęciu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście z grillowanym ananasem to spróbujcie koniecznie. Grillowany świeży ananas podany ze szczyptą soli i odrobiną ostrej papryki zyskuje nowy wymiar smaku. 

Składniki

600 g wołowego mięsa mielonego

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

pieprz do smaku

4 plastry świeżego ananasa 

pół łyżeczki ostrej papryki

szczypta soli

4 bułki 

4 liście sałaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mielone mięso doprawić sosem sojowym, czosnkiem, czarnym pieprzem. Dobrze wymieszać, następnie wyrabiać mięso przez 6 minut.

Z mięsa uformować 4 kształtne burgery. Spłaszczyć je do grubości 2 cm, najlepiej w specjalnej prasce do burgerów.

Burgery grillować na rozgrzanym ruszcie przez 5 minut z każdej strony. Obok ułożyć plastry ananasa oraz bułki do podpieczenia.

Burgery zdjąć z ognia i ostawić na 5 minut. Ananasy zdjąć oprószyć ostrą papryką i lekko posolić.

Na bułce ułożyć liść sałaty, burger, a na nim ananasa, przykryć drugą częścią bułki i podawać. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE