Błyskawiczny filet z kurczaka w sosie pieczarkowym: łatwo zrobisz, zjesz ze smakiem!

Błyskawiczny filet z kurczaka w sosie pieczarkowym: łatwo zrobisz, zjesz ze smakiem!
Autor: Shutterstock Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym to danie łatwe do przygotowania, z powszechnie dostępnych składników.
łatwy
15 min
4

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym to danie, które naprawdę przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy kwadrans, by wszystkie składniki znalazły się na patelni. Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym doskonale smakuje z makaronem lub ryżem.

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym - zalety

Prawdę mówiąc nie przepadam za piersią z kurczaka, ale doceniam jej zalety - jest  chuda, a więc zdrowa, powszechnie dostępna i łatwa do przyrządzenia. Sięgam po nią, gdy brak mi czasu  na gotowanie. Staram się jednak wtedy przyrządzić filet z kurczaka tak, by dodać mu nieco charakteru. Wielką zaletą tego rodzaju mięsa jest fakt, że pasują do niego rozmaite dodatki. Ja lubię filet z kurczaka duszony  - zwłaszcza gdy sos wzbogacimy dodatkiem grzybów i śmietanki. Dzięki tej ostatniej mięso jest  bardziej soczyste i delikatne. Grzyby dodają mu charakteru, a duszenie to po prostu zdrowszy od smażenia sposób przygotowywania mięsa. Poza tym potrawy duszone doskonale znoszą odgrzewanie - więc jeśli coś nam zostanie, możemy to z powodzeniem zjeść na drugi dzień, bez szkody dla smaku i konsystencji dania.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • tymianek
  • oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety kurczaka lekko rozbić i zamarynować w przyprawach - soli, pieprzu, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnku - co najmniej przez godzinę, a jeszcze lepiej przez całą noc.
  • Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju, do zeszklenia. Następnie dodać filety i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.
  • Pieczarki pokroić - większe w plastry, mniejsze na połówki i dodać do smażącego się kurczaka. Podlać gorącym bulionem, przykryć i dusić przez kilka minut, przewracając kurczaka 2-3 razy.
  • Śmietankę wlać do kubka i zahartować ją, dodając kilka łyżek sosu z patelni, wymieszać. Dodać śmietankę do mięsa, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez kilka minut, do lekkiego zgęstnienia sosu. Pod koniec dodać masło, żeby sos zrobił się gładki i doprawić do smaku tymiankiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej