Bitki z karkówki w sosie własnym - prosty przepis na klasyczne danie
2022-03-26
łatwy
25 min
4
Bitki z karkówki w sosie własnym to danie proste do przygotowania i smakowite. Idealnie pasują do kaszy gotowanej na sypko, ziemniaczanego puree lub makaronu o grubych formach. Jeszcze tylko surówka z ogórków kiszonych albo buraczki na ciepło i idealny obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 8 kotletów ze schabu karkowego
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
- 2 cebule
- po pół strąka papryki - czerwonej, zielonej i żółtej
- sól i pieprz
- pół łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy i ziele angielskie
- 2 szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę zbić, przyprawić i obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
- Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, a także paprykę pokrojoną w paski.
- Wszystko umieścić w brytfance, zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
- Dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. W trakcie duszenia podlewać co jakiś czas płynem - by nie przypalić sosu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne