Bitki z karkówki w sosie własnym - prosty przepis na klasyczne danie

Biitki z karkówki w sosie własnym - prosty przepis na klasyczne danie
Autor: Shutterstock Bitki z karkówki w sosie własnym smakują na co dzień i od święta
łatwy
25 min
4

Bitki z karkówki w sosie własnym to danie proste do przygotowania i smakowite. Idealnie pasują do kaszy gotowanej na sypko, ziemniaczanego puree lub makaronu o grubych formach. Jeszcze tylko surówka z ogórków kiszonych albo buraczki na ciepło i idealny obiad gotowy.

SKŁADNIKI

  • 8 kotletów ze schabu karkowego
  • mąka do obtoczenia mięsa 
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • po pół strąka papryki - czerwonej, zielonej i żółtej
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 2 szklanki bulionu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę zbić, przyprawić i obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.
  • Na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, a także paprykę pokrojoną w paski.
  • Wszystko umieścić w brytfance, zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
  • Dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie. W trakcie duszenia podlewać co jakiś czas płynem - by nie przypalić sosu.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz galerię przepisów na dania z karkówki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej