Biała kiełbasa z soczewicą, porem i koprem włoskim
2022-04-18
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Biała kiełbasa duszona z soczewicą, porem i koprem włoskim to aromatyczne danie obiadowe. Zakochacie się w tym włoskim przepisie od pierwszego kęsa. Bogaty smak, soczysta kiełbasa i niesamowita soczewica. Koniecznie musicie tego spróbować!
SKŁADNIKI
- 250 g suchej soczewicy brązowej, zielonej lub czarnej
- 1 koper włoski
- 1 por
- 5 łyżek oliwy
- 2 liście laurowe
- 800 ml zimnej wody
- 4 duże białe kiełbasy surowe lub 8 mniejszych
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na kwadrans (15 minut) do namoczenia.
- Pora pokrój wzdłuż na paski. Pora posiekaj na talarki.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony koper włoski i pora. Smaż, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj odcedzoną soczewicę oraz zimną wodę. Zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem.
- Do gotującej się soczewicy dodaj białą kiełbasę nakłutą widelcem. Przykryj pokrywką i duś przez około 30 minut.
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?