Biała kiełbasa z soczewicą, porem i koprem włoskim

Biała kiełbasa z soczewicą, porem i koprem włoskim
Autor: Shutterstock.com Biała kiełbasa z soczewicą, porem i koprem włoskim
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Biała kiełbasa duszona z soczewicą, porem i koprem włoskim to aromatyczne danie obiadowe. Zakochacie się w tym włoskim przepisie od pierwszego kęsa. Bogaty smak, soczysta kiełbasa i niesamowita soczewica. Koniecznie musicie tego spróbować! 

SKŁADNIKI

  • 250 g suchej soczewicy brązowej, zielonej lub czarnej
  • 1 koper włoski
  • 1 por 
  • 5 łyżek oliwy 
  • 2 liście laurowe
  • 800 ml zimnej wody
  • 4 duże białe kiełbasy surowe lub 8 mniejszych
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalej ciepłą wodą i odstaw na kwadrans (15 minut) do namoczenia. 
  • Pora pokrój wzdłuż na paski. Pora posiekaj na talarki. 
  • Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony koper włoski i pora. Smaż, aż warzywa zmiękną. 
  • Dodaj odcedzoną soczewicę oraz zimną wodę. Zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem.
  • Do gotującej się soczewicy dodaj białą kiełbasę nakłutą widelcem. Przykryj pokrywką i duś przez około 30 minut. 
Beszamel: Soczewica - dlaczego warto ją jeść?

TOP 10 przepisów na BIAŁĄ KIEŁBASĘ

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej