Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - idealna na wielkanocne śniadanie albo na obiad po świętach
2022-04-16

łatwy
30 min
4
Gdy lubisz białą kiełbasę, ale znudziły ci się jaj tradycyjne sposoby podania, możesz przygotować ją w sosie chrzanowym. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. To proste danie obiadowe, doskonale komponujące się z tłuczonymi ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 8 kawałków białej kiełbasy
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 duże cebule
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki chrzanu
- masło/olej
- pieprz sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę surową ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego - nalać jej tylko tak, by kiełbasa była zakryta. Pozostawić ok. 1 szklankę wywaru.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Smażyć mieszając przez około 1-2 minuty.
- Następnie dolać do cebuli 3/4 szklanki wywaru i mieszać do zgęstnienia sosu.
- Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą odlanego wywaru, a następnie z sosem na patelni.
- Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i polać nim ciepłą kiełbasę.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?