Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - idealna na wielkanocne śniadanie albo na obiad po świętach

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym - idealna na wielkanocne śniadanie albo na obiad po świętach
Autor: Shutterstock Tak przygotowana biała kiełbasa jest przepyszna i doskonale pasuje do tłuczonych ziemniaków
łatwy
30 min
4

Gdy lubisz białą kiełbasę, ale znudziły ci się jaj tradycyjne sposoby podania, możesz przygotować ją w sosie chrzanowym. Sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. To proste danie obiadowe, doskonale komponujące się z tłuczonymi ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 duże cebule
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki chrzanu
  • masło/olej
  • pieprz sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę surową ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego - nalać jej tylko tak, by kiełbasa była zakryta. Pozostawić ok. 1 szklankę wywaru.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Smażyć mieszając przez około 1-2 minuty.
  • Następnie dolać do cebuli  3/4 szklanki wywaru i mieszać do zgęstnienia sosu.
  • Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą odlanego wywaru, a następnie z sosem na patelni.
  • Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i polać nim ciepłą kiełbasę.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej