Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną: ciekawy przepis na Wielkanoc
2022-04-04
łatwy
10 min
4
Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną to kapitalny pomysł. Tak upieczoną kiełbasę można podać do filiżanki białego barszczu. Pysznie, łatwo i bardzo efektownie.
SKŁADNIKI
- 300 g (około) ciasta francuskiego, jeden arkusz
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 200 g camemberta
- 3 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 łyżeczkę listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 1 żółtko surowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozłożyć. Posmarować żurawiną. Trzy cm od brzegu dłuższych krawędzi zachować czyste. Przydadzą się do zlepienia ciasta.
- Rozciąć osłonkę kiełbasy, wyjąć farsz. Surowy farsz mięsny ułożyć grubym wałkiem po środku ciasta.
- Na wierzchu mięsnego nadzienia ułożyć plasterki sera. Posypać tymiankiem. Patrz na zdjęcie.
- Zawinąć ciasto. Zalepić brzeg tylko z jednej, dłuższej krawędzi. Brzeg docisnąć za pomocą ząbków widelca. Nie przedziurawić ciasta.
- Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180°C.
- Podawać póki gorące. Przed podaniem pokroić na grube plastry.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl