Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną: ciekawy przepis na Wielkanoc

Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną: ciekawy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa upieczona w cieście francuskim z serem pleśniowym i konfiturą żurawinową
łatwy
10 min
4

Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną to kapitalny pomysł. Tak upieczoną kiełbasę można podać do filiżanki białego barszczu. Pysznie, łatwo i bardzo efektownie.

SKŁADNIKI

  • 300 g (około) ciasta francuskiego, jeden arkusz
  • 500 g białej kiełbasy surowej
  • 200 g camemberta
  • 3 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżeczkę listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 żółtko surowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozłożyć. Posmarować żurawiną. Trzy cm od brzegu dłuższych krawędzi zachować czyste. Przydadzą się do zlepienia ciasta.
  • Rozciąć osłonkę kiełbasy, wyjąć farsz. Surowy farsz mięsny ułożyć grubym wałkiem po środku ciasta.
  • Na wierzchu mięsnego nadzienia ułożyć plasterki sera. Posypać tymiankiem. Patrz na zdjęcie.
  • Zawinąć ciasto. Zalepić brzeg tylko z jednej, dłuższej krawędzi. Brzeg docisnąć za pomocą ząbków widelca. Nie przedziurawić ciasta.
  • Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180°C.
  • Podawać póki gorące. Przed podaniem pokroić na grube plastry.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej