Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną: ciekawy przepis na Wielkanoc

2021-04-08
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną: ciekawy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa upieczona w cieście francuskim z serem pleśniowym i konfiturą żurawinową
łatwy
10 min
4

Biała kiełbasa w cieście francuskim z serem i żurawiną to kapitalny pomysł. Tak upieczoną kiełbasę można podać do filiżanki białego barszczu. Pysznie, łatwo i bardzo efektownie.

Składniki

300 g (około) ciasta francuskiego, jeden arkusz

500 g białej kiełbasy surowej

200 g camemberta

3 łyżki konfitury z żurawiny

1 łyżeczkę listków świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

1 żółtko surowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto rozłożyć. Posmarować żurawiną. Trzy cm od brzegu dłuższych krawędzi zachować czyste. Przydadzą się do zlepienia ciasta.

Rozciąć osłonkę kiełbasy, wyjąć farsz. Surowy farsz mięsny ułożyć grubym wałkiem po środku ciasta.

Na wierzchu mięsnego nadzienia ułożyć plasterki sera. Posypać tymiankiem. Patrz na zdjęcie.

Zawinąć ciasto. Zalepić brzeg tylko z jednej, dłuższej krawędzi. Brzeg docisnąć za pomocą ząbków widelca. Nie przedziurawić ciasta.

Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180°C.

Podawać póki gorące. Przed podaniem pokroić na grube plastry.

Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl