Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulą: przebojowy przepis na Wielkanoc

Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulą: przebojowy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Surowa kiełbasa biała związana sznurkiem i przygotowana do pieczenia
łatwy
10 min
4

Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulą jest absolutnie przepyszna. Przyrządzenie pieczonej białej kiełbasy surowej jest banalnie proste. Polecam ten przebojowy przepis na Wielkanoc!

ZOBACZ WIDEO o sekretach białej kiełbasy:

SKŁADNIKI

  • 6 kawałków surowej kiełbasy białej
  • 4 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 2 listki laurowe
  • 120 ml piwa pszenicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach. Po trzy kiełbaski zwinąć w krążek. Związać bawełnianym sznurkiem lub spiąć długimi patyczkami do szaszłyków.
  • Cebule pokroić w piórka. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia. Dodać listki laurowe.
  • Na cebuli ułożyć związane kiełbaski.
  • Musztardę wymieszać z olejem, majerankiem i miodem. Tą miksturą posmarować wierzch kiełbasek.
  • Na dno naczynia wlać piwo.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180C.
  • Podawać póki gorące! Smacznego!
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej