Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulą: przebojowy przepis na Wielkanoc

2021-03-25
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulą: przebojowy przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Surowa kiełbasa biała związana sznurkiem i przygotowana do pieczenia
łatwy
10 min
4

Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulą jest absolutnie przepyszna. Przyrządzenie pieczonej białej kiełbasy surowej jest banalnie proste. Polecam ten przebojowy przepis na Wielkanoc!

Składniki

6 kawałków surowej kiełbasy białej

4 cebule

2 łyżki musztardy

2 łyżki oleju

1 łyżka majeranku

1 łyżka miodu lub cukru

2 listki laurowe

120 ml piwa pszenicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach. Po trzy kiełbaski zwinąć w krążek. Związać bawełnianym sznurkiem lub spiąć długimi patyczkami do szaszłyków.

Cebule pokroić w piórka. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia. Dodać listki laurowe.

Na cebuli ułożyć związane kiełbaski.

Musztardę wymieszać z olejem, majerankiem i miodem. Tą miksturą posmarować wierzch kiełbasek.

Na dno naczynia wlać piwo.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180C.

Podawać póki gorące! Smacznego!

Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

ZOBACZ WIDEO o sekretach białej kiełbasy: