Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem [przepis hiszpański]

2017-05-23
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem  [przepis hiszpański]
Autor: Shutterstock Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem  [przepis hiszpański]
łatwy
40 min
4

Bakłażany po hiszpańsku to doskonała przekąska na imprezę. Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane z pomidorami pod beszamelem to tradycyjny przepis hiszpański.

Składniki

6 bakłażanów

200 g mielonej wołowiny i wieprzowiny

2 pomidory

2 cebule

2 ząbki czosnku

4 jajka

2 szklanki mleka

4 łyżki mąki

bułka tarta

mała ilość sobrasady (pikantna kiełbasa z mięsa wieprzowego - przysmak z Majorki) - można ją zastąpić pikantną metką

oliwa z oliwek

sól

pieprz

masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bakłażany przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ. 

Z masła, mleka i mąki przygotować sos beszamelowy. Posiekany czosnek usmażyć razem z cebulą na złoty kolor, a następnie dodać mielone mięso oraz posiekany miąższ bakłażanowy. Kiedy mięso usmaży się na brązowy kolor, dodać obrane ze skórki, posiekane pomidory i smażyć wszystko do miękkości. 

Dodać beszamel i wymieszać, a następnie odstawić do ostygnięcia i dodać ubite jajko. Na innej patelni usmażyć skórki bakłażana, umieścić je na papierze do pieczenia i wypełnić mieszanką pomidorowo-beszamelową. Posypać bułką tartą, orzeszkami pini i małą ilością sobrasady. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.