Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem [przepis hiszpański]

2021-03-29
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem  [przepis hiszpański]
Autor: Shutterstock Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem  [przepis hiszpański]
łatwy
40 min
4

Bakłażany po hiszpańsku to doskonała przekąska na imprezę. Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane z pomidorami pod beszamelem to tradycyjny przepis hiszpański.

SKŁADNIKI

  • 6 bakłażanów
  • 200 g mielonej wołowiny i wieprzowiny
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • mała ilość sobrasady (pikantna kiełbasa z mięsa wieprzowego - przysmak z Majorki) - można ją zastąpić pikantną metką
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ. 
  • Z masła, mleka i mąki przygotować sos beszamelowy. Posiekany czosnek usmażyć razem z cebulą na złoty kolor, a następnie dodać mielone mięso oraz posiekany miąższ bakłażanowy. Kiedy mięso usmaży się na brązowy kolor, dodać obrane ze skórki, posiekane pomidory i smażyć wszystko do miękkości. 
  • Dodać beszamel i wymieszać, a następnie odstawić do ostygnięcia i dodać ubite jajko. Na innej patelni usmażyć skórki bakłażana, umieścić je na papierze do pieczenia i wypełnić mieszanką pomidorowo-beszamelową. Posypać bułką tartą, orzeszkami pini i małą ilością sobrasady. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.