Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane pod beszamelem [przepis hiszpański]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Bakłażany po hiszpańsku to doskonała przekąska na imprezę. Bakłażany nadziewane mięsem mielonym, zapiekane z pomidorami pod beszamelem to tradycyjny przepis hiszpański.
SKŁADNIKI
- 6 bakłażanów
- 200 g mielonej wołowiny i wieprzowiny
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- bułka tarta
- mała ilość sobrasady (pikantna kiełbasa z mięsa wieprzowego - przysmak z Majorki) - można ją zastąpić pikantną metką
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ.
- Z masła, mleka i mąki przygotować sos beszamelowy. Posiekany czosnek usmażyć razem z cebulą na złoty kolor, a następnie dodać mielone mięso oraz posiekany miąższ bakłażanowy. Kiedy mięso usmaży się na brązowy kolor, dodać obrane ze skórki, posiekane pomidory i smażyć wszystko do miękkości.
- Dodać beszamel i wymieszać, a następnie odstawić do ostygnięcia i dodać ubite jajko. Na innej patelni usmażyć skórki bakłażana, umieścić je na papierze do pieczenia i wypełnić mieszanką pomidorowo-beszamelową. Posypać bułką tartą, orzeszkami pini i małą ilością sobrasady. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.