Bakłażany faszerowane - przepis. Czym nadziewać bakłażany?
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Faszerowane bakłażany to potrawa ciekawa i prosta w przygotowaniu. Co więcej, bakłażan to dobra propozycja na kolacje - danie nie jest ciężkie ani tłuste. Jeśli faszerujemy bakłażany mięsem z indyka - cała potrawa jest sycąca, ale niskokaloryczna. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 4 bakłażany
- 40 - 50 dag mięsa mielonego, najlepiej z indyka lub kurczaka (wersja dietetyczna)
- 2 puszki pomidorów po 400 g
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- łyżka octu winnego
- koncentrat pomidorowy wg uznania
- 20 dag sera żółtego
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, przyprawa do kuchni włoskiej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw musimy zrobić rzecz najważniejszą, która warunkuje smak całej potrawy - pozbawić bakłażany charakterystycznej goryczki. Aby tego dokonać, przekrawamy bakłażany wzdłuż i za pomocą noża lub specjalnego narzędzia wycinamy miąższ tak, żeby została półcentymetrowa warstwa przy skórce. Miąższ kroimy na drobne kawałki i posypujemy sporą ilością soli, przekładamy na sitko, aby ściekał sok. Wydrążone połówki również posypujemy solą i odstawiamy na 20 min. przeciętą stroną w dół.
- Następnie tak przygotowane bakłażany polewamy zimną wodą i spłukujemy z nich sok.
- Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zarumieni, odlewamy tłuszcz i przekładamy je do miski.
- Następnie smażymy kawałki bakłażana na oliwie. Kolejno podsmażamy cebulkę i czosnek, do których dodajemy pomidory z puszki, koncentrat wg uznania oraz ocet winny. Przyprawiamy i lekko dusimy.
- Łączymy składniki, dodajemy posiekany koperek i połowę sera. Krótko przesmażamy i faszerujemy połówki bakłażanów.
- Wykładamy blachę folią aluminiową, układamy na niej bakłażany i posypujemy startym serem
- Pieczemy ok 30 min, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.