Aromatyczny kurczak po toskańsku w kremowym sosie!

2021-02-05
Aromatyczny kurczak po toskańsku w kremowym sosie!
Autor: Shutterstock Kurczak po toskańsku to sposób na to, by piersi z kurczaka były soczyste i  pełne smaku.
łatwy
30 min
4

Kurczak po toskańsku, skąpany w kremowym sosie, to przepyszny sposób przyrządzenia piersi z kurczaka. Dzięki niemu mięso nie jest  suche i pozbawione smaku, ale soczyste i pełne aromatów.

Składniki

2 piersi z kurczaka

1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia

sól i pieprz do smaku

Sos:

1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

8 suszonych pomidorów pokrojonych w duże kawałki

50 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietany 30%

100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka

sól i pieprz do smaku

garść świeżego szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części.

Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ziołami włoskimi i natrzeć łyżką oleju ze słoiczka z pomidorami. Dobrze jest odstawić doprawione mięso na godzinę lub nawet na noc do lodówki, ale jeśli czasu brak, można smażyć je od razu.

Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zrumieni, potem z drugiej strony (czas smażenia zależy od wielkości kawałków mięsa), aż mięso nie będzie surowe. Zdjąć z patelni.

Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.

Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż alkohol prawie całkowicie odparuje.

Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do sosu wrzucić szpinak, gotować ok. minutę, tylko do momentu, aż listki stracą jędrność.

Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, do podgrzania. Podawać z makaronem o grubszych formach.

Podczas rozbijania mięsa najlepiej jest przykryć je kawałkiem grubszej folii  lub papierem do pieczenia i dopiero wtedy tłuc tłuczkiem do mięsa. Zamiast  tłuczka można użyć małej patelni lub zastąpić tłuczek dnem butelki. Rozbijanie mięsa ma na celu sprawienie, by  jego kawałki były w miarę równiej grubości. Wtedy będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.