Aromatyczny kurczak po toskańsku w kremowym sosie!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kurczak po toskańsku, skąpany w kremowym sosie, to przepyszny sposób przyrządzenia piersi z kurczaka. Dzięki niemu mięso nie jest suche i pozbawione smaku, ale soczyste i pełne aromatów.
Podczas rozbijania mięsa najlepiej jest przykryć je kawałkiem grubszej folii lub papierem do pieczenia i dopiero wtedy tłuc tłuczkiem do mięsa. Zamiast tłuczka można użyć małej patelni lub zastąpić tłuczek dnem butelki. Rozbijanie mięsa ma na celu sprawienie, by jego kawałki były w miarę równiej grubości. Wtedy będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
- sól i pieprz do smaku
- Sos:
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 8 suszonych pomidorów pokrojonych w duże kawałki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżego szpinaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części.
- Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ziołami włoskimi i natrzeć łyżką oleju ze słoiczka z pomidorami. Dobrze jest odstawić doprawione mięso na godzinę lub nawet na noc do lodówki, ale jeśli czasu brak, można smażyć je od razu.
- Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zrumieni, potem z drugiej strony (czas smażenia zależy od wielkości kawałków mięsa), aż mięso nie będzie surowe. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
- Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż alkohol prawie całkowicie odparuje.
- Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do sosu wrzucić szpinak, gotować ok. minutę, tylko do momentu, aż listki stracą jędrność.
- Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, do podgrzania. Podawać z makaronem o grubszych formach.