Aromatyczny kurczak po toskańsku w kremowym sosie!

2021-03-29
Aromatyczny kurczak po toskańsku w kremowym sosie!
Autor: Shutterstock Kurczak po toskańsku to sposób na to, by piersi z kurczaka były soczyste i  pełne smaku.
łatwy
30 min
4

Kurczak po toskańsku, skąpany w kremowym sosie, to przepyszny sposób przyrządzenia piersi z kurczaka. Dzięki niemu mięso nie jest  suche i pozbawione smaku, ale soczyste i pełne aromatów.

Podczas rozbijania mięsa najlepiej jest przykryć je kawałkiem grubszej folii  lub papierem do pieczenia i dopiero wtedy tłuc tłuczkiem do mięsa. Zamiast  tłuczka można użyć małej patelni lub zastąpić tłuczek dnem butelki. Rozbijanie mięsa ma na celu sprawienie, by  jego kawałki były w miarę równiej grubości. Wtedy będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos:
  • 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 8 suszonych pomidorów pokrojonych w duże kawałki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części.
  • Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ziołami włoskimi i natrzeć łyżką oleju ze słoiczka z pomidorami. Dobrze jest odstawić doprawione mięso na godzinę lub nawet na noc do lodówki, ale jeśli czasu brak, można smażyć je od razu.
  • Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zrumieni, potem z drugiej strony (czas smażenia zależy od wielkości kawałków mięsa), aż mięso nie będzie surowe. Zdjąć z patelni.
  • Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
  • Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż alkohol prawie całkowicie odparuje.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Do sosu wrzucić szpinak, gotować ok. minutę, tylko do momentu, aż listki stracą jędrność.
  • Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, do podgrzania. Podawać z makaronem o grubszych formach.