Aromatyczne udka kurczaka z leśnymi grzybami
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Udka z kurczaka z grzybami leśnymi to danie, w którym nasz codzienny kurczak zmienia się w doskonały odświętny posiłek. Aromatyczne grzyby, przyprawy o zdecydowanym smaku, sprawiają, że biesiadnikom ślinka napływa do ust. Taki przepis na przygotowanie kurczaka polecamy zwłaszcza w okresie grzybobrania, ale poza sezonem można wykorzystać do tego dania grzyby mrożone.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 udka
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 10 dag masła
- 100 ml śmietanki
- 125 ml wytrawnego wina
- 2 łyżki koniaku, brandy lub whisky
- 50 dag leśnych grzybów (kurki i podgrzybki, kurki i prawdziwki)
- szczypta trybuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka kurczaka posolić i posypać pieprzem. Na połowie masła zrumienić je w rondlu, a gdy już będą złociste - polać koniakiem i podpalić. Podlać białym winem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut.
- W tym czasie obrać i opłukać grzyby, minimalizując czas ich pozostawania w wodzie. Osączyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Boczek pokroić w małe paseczki. Na pozostałym maśle przez 10 minut dusić na patelni grzyby z boczkiem i czosnkiem. Posolić, posypać pieprzem, często mieszać. Dodać śmietanę i zagotować na wolnym ogniu.
- Przelać sos do naczynia z udkami, całość dusić jeszcze 10 minut. Dodać trybulę. Podawać z puree ziemniaczanym.