Aromatyczne udka kurczaka z leśnymi grzybami

Aromatyczne udka kurczaka z leśnymi  grzybami
Autor: Shutterstock Udka zapiekane z dodatkiem aromatycznych leśnych  grzybów, to prawdziwy rarytas
łatwy
35 min
4

Udka z kurczaka z grzybami leśnymi to danie, w którym nasz codzienny kurczak zmienia się w doskonały  odświętny posiłek. Aromatyczne grzyby, przyprawy o zdecydowanym smaku, sprawiają, że biesiadnikom ślinka napływa do ust. Taki przepis na przygotowanie kurczaka polecamy zwłaszcza w okresie grzybobrania, ale poza sezonem można wykorzystać do tego dania grzyby mrożone.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 udka
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 10 dag masła
  • 100 ml śmietanki
  • 125 ml wytrawnego wina
  • 2 łyżki  koniaku, brandy lub whisky
  • 50 dag  leśnych  grzybów (kurki i podgrzybki, kurki i prawdziwki)
  • szczypta trybuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka kurczaka posolić i posypać pieprzem. Na połowie masła zrumienić je w rondlu, a gdy już będą złociste - polać koniakiem i podpalić. Podlać białym winem i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • W tym czasie obrać i opłukać grzyby, minimalizując czas ich pozostawania w wodzie. Osączyć na papierowym ręczniku. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  • Boczek pokroić w małe paseczki. Na pozostałym maśle przez 10 minut dusić na patelni grzyby z boczkiem i czosnkiem.  Posolić, posypać pieprzem, często mieszać.  Dodać śmietanę i zagotować na wolnym ogniu.
  • Przelać sos do naczynia z udkami, całość dusić jeszcze 10 minut. Dodać trybulę. Podawać z puree ziemniaczanym.