Aromatyczne curry z dyni: dynia po indyjsku
Curry to nie jedna potrwa, ale cały ich świat: tysiące przepisów na dania mięsne, rybne, warzywne o najróżniejszych smakach i zapachach. Jeden z ciekawszych wariantów curry można przygotować z najbardziej malowniczego jesiennego warzywa – pomarańczowej dyni. Podajemy przepis na dyniowe curry pełne aromatycznych przypraw i dodatków.
Curry z dyni przygotować można na różne sposoby, śmiało eksperymentując z podanym wyżej przepisem. Wegetarianie mogą zastąpić mięso podsmażonym na sklarowanym maśle tofu, nie musimy też używać gotowej mieszanki przypraw. W Indiach z reguły przyprawy przygotowuje się bezpośrednio przed przyrządzeniem potrawy, dzięki temu zachowują więcej aromatu i mają intensywniejszy smak. Ich siłę można jeszcze wzmocnić, podsmażając przez chwilę na wolnym ogniu. Przy odrobinie wprawy skomponujemy indyjską mieszankę idealnie dostosowaną do własnego gustu kulinarnego.
SKŁADNIKI
- 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (długość boku – ok. 3 cm)
- 2 łyżki ghee (sklarowanego masła), ewentualnie oliwa
- średniej wielkości cebula, drobno posiekana
- ćwierć łyżeczki asafetydy
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- ćwierć łyżeczki czarnuszki
- duża łyżka gotowej żółtej pasty curry
- 40 dkg dojrzałej dyni pokrojonej w grubą kostkę
- szklanka mleczka kokosowego z puszki
- mała papryczka chili
- szklanka wywaru z warzyw, ewentualnie taka sama ilość rosołu
- sól i pieprz do smaku
- jedna limonka, ewentualnie pół cytryny
- dwie duże garści szpinaku albo buraka liściowego
- 30 dkg ugotowanego ryżu basmati
- duży pęczek natki pietruszki, grubo posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na sklarowanym maśle podsmażamy pokrojoną pierś, po chwili dodajemy cebulę i asafetydę; gdy mięso się zrumieni, zdejmujemy je z patelni, a na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy przyprawy i dynię.
- Gdy warzywo zmięknie, ponownie dodajemy mięso. Zmniejszamy ogień.
- Zalewamy potrawę mleczkiem kokosowym zmieszanym z bulionem. Dorzucamy liście szpinaku lub boćwiny, pod przykryciem dusimy 5-10 minut, doprawiamy sokiem z limonki.
- Curry wykładamy na gorący, świeżo ugotowany ryż i posypujemy danie obficie pietruszką. Do popicia najlepiej zaserwować indyjskie lassi.