Aromatyczne curry z dyni: dynia po indyjsku

2021-03-29
CC
Aromatyczne curry z dyni: dynia po indyjsku
Autor: Shutterstock Przepis na curry z dyni można modyfikować wedle własnych upodobań smakowych
średni
40 min
4

Curry to nie jedna potrwa, ale cały ich świat: tysiące przepisów na dania mięsne, rybne, warzywne o najróżniejszych smakach i zapachach. Jeden z ciekawszych wariantów curry można przygotować z najbardziej malowniczego jesiennego warzywa – pomarańczowej dyni. Podajemy przepis na dyniowe curry pełne aromatycznych przypraw i dodatków.

Curry z dyni przygotować można na różne sposoby, śmiało eksperymentując z podanym wyżej przepisem. Wegetarianie mogą zastąpić mięso podsmażonym na sklarowanym maśle tofu, nie musimy też używać gotowej mieszanki przypraw. W Indiach z reguły przyprawy przygotowuje się bezpośrednio przed przyrządzeniem potrawy, dzięki temu zachowują więcej aromatu i mają intensywniejszy smak. Ich siłę można jeszcze wzmocnić, podsmażając przez chwilę na wolnym ogniu. Przy odrobinie wprawy skomponujemy indyjską mieszankę idealnie dostosowaną do własnego gustu kulinarnego.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę (długość boku – ok. 3 cm)
  • 2 łyżki ghee (sklarowanego masła), ewentualnie oliwa
  • średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • ćwierć łyżeczki asafetydy
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • ćwierć łyżeczki czarnuszki
  • duża łyżka gotowej żółtej pasty curry
  • 40 dkg dojrzałej dyni pokrojonej w grubą kostkę
  • szklanka mleczka kokosowego z puszki
  • mała papryczka chili
  • szklanka wywaru z warzyw, ewentualnie taka sama ilość rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • jedna limonka, ewentualnie pół cytryny
  • dwie duże garści szpinaku albo buraka liściowego
  • 30 dkg ugotowanego ryżu basmati
  • duży pęczek natki pietruszki, grubo posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na sklarowanym maśle podsmażamy pokrojoną pierś, po chwili dodajemy cebulę i asafetydę; gdy mięso się zrumieni, zdejmujemy je z patelni, a na rozgrzany tłuszcz z cebulą wrzucamy przyprawy i dynię.
  • Gdy warzywo zmięknie, ponownie dodajemy mięso. Zmniejszamy ogień.
  • Zalewamy potrawę mleczkiem kokosowym zmieszanym z bulionem. Dorzucamy liście szpinaku lub boćwiny, pod przykryciem dusimy 5-10 minut, doprawiamy sokiem z limonki.
  • Curry wykładamy na gorący, świeżo ugotowany ryż i posypujemy danie obficie pietruszką. Do popicia najlepiej zaserwować indyjskie lassi.
CC